UVESTI OŠTRE KAZNE UMESTO STROGIH MERA: Prvi čovek Budve podržao ugostitelje, a predsednik NKT traži preispitivanje metoda IJZ

I. D. STOJADINOVIĆ

20. 10. 2020. u 11:51

DA bi strože mere mogle ostaviti veliki broj ugostitelja bez posla, uoči njihovog stupanja na snagu upozorili su budvanski ugostitelji.

УВЕСТИ ОШТРЕ КАЗНЕ УМЕСТО СТРОГИХ МЕРА: Први човек Будве подржао угоститеље, а председник НКТ тражи преиспитивање метода ИЈЗ

Foto V.N.

Podršku su dobili od predsednika te opštine Marka Carevića, a da bi se aspekti na osnovu kojih je odluka doneta trebalo preispitati, Institutu za javno zdravlje poručio je predsednik Nacionalnog koordinacionog tela i potpredsednik Vlade, Milutin Simović. U jednom se slažu i ugostitelji i predsednik NKT-a, trebalo bi pojačati inspekcijski nadzor i sankcionisanje onih koji ne poštuju, a ne donositi mere zbog kojih ispaštaju i oni koji mere poštuju.

Mere za sprečavanje širenja virusa korona od juče su pooštrene u Budvi, Ulcinju, Cetinju Kolašinu i Bijelom Polju. Zatvoreni su ugostiteljski objekti, zabranjene kućne posete, a đaci na školske kulupe mogu zaboraviti najmanje narednih 14 dana. Pored tih mera, na Žabljaku, gde je statistika o koroui najnegativnija, na snazi je i zabrana napuštanja objekta stanovanja od 22 časa do pet sati ujutru.

TREĆI TALAS NEĆE PREŽIVETI

JEDNA od opština u kojima su mere od juče ublažene jeste Nikšić. U tom gradu su kafane i restorani ponovo otvoreni nakon tri nedelje. Prema rečima nikšićkog ugostitelja Radovana Ilića, do sada nije otpuštao radnike, ali ukoliko dođe do još jedne zabrane, biće prinuđen da zatvori svoj lokal.

- Vlasnici trpe velike probleme, zadužili smo se, iskoristili sve mogućnosti. Ako se pojavi treći talas, siguran sam da će to biti fatalno i biće zatvaranja objekata - istakao je Ilić i dodao da ugostitelji očekuju pomoć države, koja bi morala da bude "baš velika".

Ugostitelje iz Budve, koji strahuju da bi zabrana rada, bez posla mogla da ostavi oko 2.000 radnika, dobili su podršku od predsednika Opštine. On je kazao da je odluka NKT-a više politička nego zdravstvena, jer se cilj može postići i na manje drastičan način.

- Verujem da svi delimo zabrinutost zbog pogoršanja epidemiološke situacije koju izaziva virus korona, zbog čega je odgovornost na svima nama da svojim ponašanjem utičemo da se ona suzbije, a posledice svedu na minimum - poručio je Carević.

Foto Ilustracija V. N.

On je dodao da većina ugostitelja pošteno obavlja svoj posao, sprovodi mere NKT-a, plaća porez i bori se sa gubicima još od marta.

- Zbog toga apelujem na NKT i druge nadležne državne organe da preispitaju odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata u Budvi i drugim gradovima. Smatram da se isti cilj može postići ozbiljnijom kontrolom i sancionisanjem onih ugostiteljskih objekata i pojedinaca koji se ne pridržavaju propisanih mera - kazao je on i dodao da očekuje od nadležnih revidiranje odluke.

Nakon pobune budvanskih ugostitelja oglasio se i predsedavjući NKT-a, Milutin Simović.

- U potpunosti razumem stavove budvanskih ugostitelja, kao i nikšićkih i podgoričkih, sa kojima sam i neposredno razgovarao. Svi oni predlažu pojačani inspekcijski nadzor i sankcije za one koji ne poštuju mere - navodi Simović. - Razumeo sam inicijative koje su bile pokrenute na NKT-u, da se nova metodologija koju je predložio IJZ i definisane stope incidencije po gradovima računaju na bazi procene broja stanovnika, što su zvanični podaci Monstata, a ne na bazi podataka popisa iz 2011. godine. Zbog toga pozivam IJZ da još jednom sagleda sve aspekte ove predložene mere i nadležne inspekcije da svoj posao urade bez izgovora i bez odlaganja kako ne bi ispaštali oni koji ne bi trebalo. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)