ČETIRI GODINE OD OSVEĆENJA: Obeležen sjajan jubilej Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru

B. Dabić

26. 09. 2020. u 13:57

ČETIRI godine od osvećenja Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira proslavljeno je danas svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom u Baru.

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ОД ОСВЕЋЕЊА: Обележен сјајан јубилеј Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару

Foto: B. Dabić

Osvećenje Hrama u Baru, 25. septembra 2016. godine je okupilo 18 arhiepiskopa i mitropolita iz svih pomesnih pravoslavnih crkava, 12 episkopa SPC, veliki broj javnih ličnosti Crne Gore i Srbije, diplomata, predstavnika Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice, dobrotvore, na hiljade vernika.

U liturgijskoj propovedi Amfilohije je podsetio da su se navršile četiri godine otkad su Patrijarh svetoga grada Jerusalima Teofelo Treći, naš Patrijarh Irinej i Arhiepiskop Albanije Anastasije, zajedno sa drugim predstavnicima svih pomesnih Crkava osveštali ovaj hram.

Foto: B. Dabić

- Veliki događaj koji spaja ovaj hram s hramom u Jerusalimu koji je podignut na mestu raspeća Hristovog, na mestu Njegovog pogrebenja i Njegovog vaskrsenja. Sila vaskrslog Hrista je, znači, ugrađena u ovaj hram i u njegovu lepotu ukrašenu tom silom Božjom, silom svetoga grada Jerusalima, rekao je Amfilohije.

Mitropolit  je u toku Liturgije činom protoprezvitera odlikovao oca Mladena Tomovića, paroha barskoga.

Foto: B. Dabić

U prezviterski čin rukopoložio je đakona Bratoljuba Radovića.

Nakon Liturgije Mitropolit Amfilohije je osveštao dečiju igraonicu koja će raditti pri hramu Svetog Jovana Vladimira. 

Hram svetog Jovana Vladimira u Baru je najveća saborna crkva u Crnoj Gori, a treći po veličini pravoslavni hram u svetu, posle Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi i Hrama Svetog Save u Beogradu.

Foto: B. Dabić

Izgradnja hrama je trajala deset godina, a  konačno je  završen i osveštan 25. septembra 2016. godine, na hiljaditu godišnjicu od smrti Svetog Jovana Vladimira.

Hram je  površine u osnovi 1.370 m², visine 44,50 m do vrha krsta na centralnoj kupoli. Na hramu se nalazi 11 zvona, od kojih je naveće teško 800 kilograma. Zvona su smeštena u dva pirga, posvećena Svetim caru Konstatinu i carici Jeleni, i Svetim Kirilu i Metodiju. 

U hramu je oslikano više od  4.860 kvadratnih metara zidova, u tradiocionalnoj fresko tehnici. Izrađen je  ikonostas dužine 18,5 m i urađen podni mozaik od oko 1.700 m².

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)