ODLUKA O POČETKU ŠKOLE U CRNOJ GORI: Roditelji i prosvetari apeluju na državu - samostalno odlučivanje o nastavi tokom epidemije

I. D. STOJADINOVIĆ

17. 09. 2020. u 10:00

SVAKOJ školi u Crnoj Gori treba dozvoliti da samostalno odluči o najboljim načinima da organizuje kvalitetno i inkluzivno obrazovanje tokom pandemije kovida 19, smatraju u Unicefu i relevantnim lokalnim obrazovnim zajednicama.

ОДЛУКА О ПОЧЕТКУ ШКОЛЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Родитељи и просветари апелују на државу - самостално одлучивање о настави током епидемије

Foto: Ministarstvo prosvete

Roditelji i prosvetna zajednica traže da se odluka o ponovnom otvaranju škola zasniva na analizi situacije u svakoj školi, koju treba sprovesti u saradnji sa zdravstvenim stručnjacima, nastavnicima, roditeljima, ali i učenicima.

Ministarstvo prosvete je u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje pripremilo organizaciju nastave koja ove godine počinje 1. oktobra, a prema kojoj će vrata škola biti otvorena za osnovce od prvog do šestog razreda, kao i đake koji polaze u prvi razred srednje škole, dok će ostali učenici nastavu pratiti od kuće. Ovakva odluka donela je roditeljima i nove brige, kako će deca savladati gradivo i da li će morati da plaćaju privatne časove.

U Sindikatu prosvete strahuju da bi ovakva metoda ugrozila i prosvetne radnike.

Unicef, Udruženje "Roditelji", Prosvetna zajednica, Pedagoški centar, Unija direktora škola Crne Gore i Sindikat prosvete saglasni su da škole tu odluku treba da donesu na osnovu sveobuhvatne procene rizika i mogućnosti, u saradnji sa zdravstvenim stručnjacima, nastavnicima, roditeljima, učenicima i lokalnom zajednicom, ocenili su na zajedničkom sastanku.

- Svi oni imaju pravo da budu konsultovani kako bi se njihovi stavovi uzeli u obzir prilikom donošenja odluka. Uvereni smo da će najbolje odluke biti donete kroz kontinuirani dijalog sa svim zainteresovanim stranama i zdravstvenim stručnjacima - kazao je šef predstavništva Unicefa u Crnoj Gori Huan Santander.

Olivera Leković iz Prosvetne zajednice navodi da je odluka o ponovnom otvaranju škola trebalo da se zasniva na temeljnoj analizi situacije u svakoj školi. Da se uključi nastavničko veće, savet roditelja i đačke parlamente u dijalog sa zdravstvenim stručnjacima i upravom škole.

Dragutin Šćekić, iz Unije direktora škola Crne Gore, rekao je da su neke škole sposobne da bezbedno organizuju nastavu u školskoj zgradi u skladu sa instrukcijama zdravstvenih organa. Kada je reč o školama koje imaju veliki broj đaka, Šćekić smatra da bi za taj problem trebalo pronaći kratkoročna rešenja zajedno sa zdravstvenim stručnjacima i lokalnim zajednicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati