AMFILOHIJE I EPISKOP ATANASIJE OSUDILI NAPAD: Kamen bačen na Islamsku zajednicu je istovremeno i kamen bačen na Manastir Svetu Trojicu

M.D.

02. 09. 2020. u 19:21

NAKON napada na prostorije Islamske zajednice u Pljevljima sa svih strana stižu osude ovog incidenta u kojima se ističe da ova nedela jedino odgovaraju Demokratskoj partiji socijalista.

АМФИЛОХИЈЕ И ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ ОСУДИЛИ НАПАД: Камен бачен на Исламску заједницу је истовремено и камен бачен на Манастир Свету Тројицу

Foto: D. Milovanović

Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije osudio je napad na građane muslimanske veroispovesti u Pljevljima i dodao da se ne može oteti utisku da se radi o namernoj provokaciji i osmišljenom planu podizanja tenzija.

On je u saopštenju za medije naveo da je napad na pljevaljske muslimane napad i na svakog pljevaljskog hrišćanina i na svakog građanina Crne Gore.

-Poslednji u nizu vandalski čin nasilja u Pljevljima usmeren protiv tamošnje Islamske zajednice je velika ljudska sramota za njegovog počinioca. Nečasno je i kukavički pod okriljem noći činiti ovakve stvari, bez obzira na to kakve motive ima glavni akter ovog događaja-naveo je Amfilohije.

Kako je dodao, ne može se oteti utisku da se radi o namernoj provokaciji koja ima za cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cele Crne Gore na osnovu verske pripadnosti.

-Neću da izvodim preuranjene zaključke, ali činjenica da već više incidenata ostaju nerasvetljeni, navodi na pomisao da se ovde ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja verske mržnje i netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora, koji, nažalost, već daje svoje rezultate, što smo mogli juče da vidimo u Rožajama- kazao je Amfilohije.

Episkop Mileševski Atanasije kazao je da je kamen bačen na Islamsku zajednicu je istovremeno i kamen bačen na Manastir Svetu Trojicu.

-Najoštrije osuđujemo napad na Islamsku versku zajednicu u Pljevljima. Budući da zbog trenutnih administrativnih procedura na granici nismo u mogućnosti da lično posetimo Islamsku zajednicu i izrazimo naše saosećanje povodom nemilih događaja, to će danas učiniti naši sveštenici iz Pljevalja.

Čin kamenovanja Islamske zajednice u Pljevljima izazvao je u našem srcu neizmernu tugu, kao i u svakom pravoslavnom hrišćaninu Mileševske eparhije. Kamen bačen na Islamsku zajednicu je istovremeno i kamen bačen na Manastir Svetu Trojicu.

Molimo se Bogu da unese mir u svako uznemireno srce i da stane na put zlim ljudima koji bezočno udaraju na islamske svetinje. Pozivamo nadležne organe da što prije otkriju počinioce i kazne ih po zakonu-kazao je vladika Atanasije.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna