JEDINO SU SRBI MOGLI DA IZGUBE SVE: Stevandić rezimirao izbore u Crnoj Gori i čestitao pobednicima

Novosti online

01. 09. 2020. u 12:49

ЈЕДИНО СУ СРБИ МОГЛИ ДА ИЗГУБЕ СВЕ: Стевандић резимирао изборе у Црној Гори и честитао победницима

Foto: Ognjen Matavulj

NA IZBORIMA u Crnoj Gori jedino su Srbi mogli da izgube sve, smatra predsednik Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba poslanika u PS BiH Nenad Stevandić.

Ukoliko bi koalicija “Za budućnost Crne Gore” koju su vodile otvoreno prosrpske stranke, podržane sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, osuđenim na odstrel, ostala van vlasti, na snazi bi ostao i tzv. Zakon o slobodi (neslobodi) veroispovesti, koji jedino Srbima oduzima crkve, legalizuje diskriminaciju pripadnosti srpskom narodu, jeziku i pismu, navodi Stevandić u rezimeu proteklih izbora u susjednoj državi.

– Dakle, počela bi violentna faza antisrpskog aparthejda i niko se na zapadu i okruženju ne bi baš nasekirao kad bi počela meka oluja, a Crnogorci od nadsrba postali antisrbi. Srbija, kao i mnogo manja i neuporedivo slabija Republika Srpska, bila bi prisiljena na uglavnom verbalno delovanje i neverovatne rizike i avanture, ako bi se odlučile na ljudske radikalne odgovore – saopštio je Stevandić.

Prema njegovim rečima, svi drugi, i izborne liste, narodi i političke organizacije, ali i pojedinci, na izbore su izlazili bez tog rizika. U slučaju poraza, tvrdi Stevandić, njima ne bi otimali crkve, proterivali sveštenike i uništavali kulturu i tragove postojanja, a provodili torturu nad svakim pripadikom vlastitog naroda.

– Kako mnogi tek ovih dana počinju da potpuno razumeju izborni sistem Crne Gore, shvataju da nisu pobedili samo Srbi, te da će pitanja Kosova i NATO malo pričekati. Svakodnevno vidim dosta razočaranja među ljudima sa kojim komuniciram i koji se povode za naslovima, a ne suštinom. Od tri liste koje će praviti vlast, jedna je otvoreno prosrpska, druga je tek pomalo srpska u smislu ravnopravnosti i tradicionalnog čojstva, a suštinski je evrocentrična. Treća, najmanja i jako važna koju vodi Dritan Abazović je pomalo ili malo više albanska, ali nije nacionalno radikalna već takođe EU, ali i NATO centrična – kaže Stevandić.

Kako kaže, zaključak je da nije pobedila srpska koalicija, ali nije ni izgubila. Tvrdi da je epohalno postignuće da buduća vlast ne bude antisrpska, ako već svi razumemo da ne može biti ni prosrpska.

– Kapitalno je da smo se izborili za ravnopravnost i da nam neće proterivati sveštenike, otimati crkve i imovinu i otpuštati nas sa posla, hapsiti u parlamentu i zatvarati u kazamate, te diskriminisati i ugrožavati  u 21. vijeku, samo zato što smo Srbi – kaže Stevandić.

Prema njegovim rečima, neverovatno je da nam je sve to epohalno, jer je to za sve druge narode potpuno normalno.

– Pogotovo za narode čiji su predstavnici toliko dugo Đukanoviću davali legitimitet i sigurnost. Da im građani budu ravnopravni, uživaju ličnu i porodičnu  sigurnost i upražnjavaju svoju veru i kulturu. Eto, zato je važno da je izgubio Milo koji je suštinski vrhovni kreator tog užasa, tog  nepatvorenog zla i kome je sve to uz konstantne izborne krađe bilo dugo opraštano, isključivo zato što je to svoje zlo usmerio protiv Srba, opet nepogodnih sadašnjem geopolitičkom klatnu. Zato, hvala bogu, živeli! I sutra, šta god bilo, mi opet moramo mudro, čvrsto i pametno. I da ne gubimo vreme čekajući izvinjenje i neka buduća obećanja. Biblijske slike sa litija nas na to obavezuju – zaključuje Stevandić.

Takođe, on je uputio čestitke pobednicima izbora u Crnoj Gori.

– Poštovana braćo i kolege Zdravko Krivokapiću, Andrija Mandiću, Milane Kneževiću, Milutine Đukanoviću, Marko Milačiću i Nebojša Medojeviću, u svoje lično ime i u ime Ujedinjene Srpske, želim da vam iskreno i od srca čestitam na uspešnoj borbi i pobedi protiv kriminalne  diktature, totalitarizma i neravnopravnosti u kojoj ste pretrpeli neviđenu torturu i pobedili bez upotrebe ružnih reči i nedemokratskih sredstava. Vaša pobeda je garancija mira i demokratskog razvoja Crne Gore. Želimo vam uspešan rad na uspostavljanju ravnopravnosti svih naroda i građana i demokratskog razvoja Crne Gore – naveo je Stevandić u pismu Koaliciji “Za budućnost Crne Gore”.

U čestitki koju je uputio na adrese koalicija “Crno na bijelo” i “Mir je naša nacija”, Stevandić je čestitao na izbornoj pobedi i otvaranju puta Crne Gore prema ravnopravnosti svih naroda i građana, kao i budućnost bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

(Srpskainfo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Komsijska podrska

01.09.2020. 13:02

Bilo bi sada posteno, demokratski,korektno i pozeljno da Komsic i Dzaferovic posalju NEkoliko autobusa da se pridruze slavljenju i pobedi Opozicije u Crnoj Gori

Liver

01.09.2020. 13:20

Поштовани г-дине Стевандићу, помало ме чуди да и Ви употребљавате термин "просрпске странке"!? По попису из 2010 у Црној Гори је живјело преко 97% Срба или су се изјашњавали као Срби, па ми је помало апсурдно да неко употребљава термине "просрпске странке" и сл. за људе који живе у Црној Гори и који су увијек били Срби, почев од Немањића, Балшића, Црнојевића, закључно са Петровићима, јер Црногорац је територијална одредница а тек након 1945 године Тито је произвео црногорску нацију.

Sitar

01.09.2020. 14:14

@Liver - Lever@ Kako god,ovi što su glasali za DPS ne osećaju se Srbima i to je realnost! Ostavimo se toga šta je bilo.Važno je da ne zavaravamo ni sebe ni druge! Stvorene su predpostavke za prestanak diskriminacije Srba i srpstva kao i za nesmetan njihov život i razvoj u Crnoj Gori.Za sada to je dovoljno.

Pogodak u sridu

01.09.2020. 14:52

@Sitar - Potpuno ste Sitar u pravu.Napisali ste efektno suštinu problema.Stvorene su pretpostavke za prestanak diskriminacije Srba ,ali treba stanje sagledati realno,korektno,ravnopravno i sa više aspekata.Šta možemo,nije problem u tome što i glupi komentarišu ,nego je problem u tome što i glupi žive u ubeđenju da su pametni.

Ljuta

02.09.2020. 15:49

@Sitar - Oni koji su glasali za mila su ucijenjeni , kupljeni, mnogi bez prava glasa i mnogi ukaljanog obraza. I pored svega su u manjini i sta sad. Ni odluku vecine naroda ne priznaju. Sjedi 1.

Dura

02.09.2020. 01:09

@Liver - Da tacno je da je tito iz mislio crnogorsku naciju setite se crnogoraca koji su bili naklonjeni titi bili su najveci srbomrsci setite se jove kapicica koji je mucio srbe na golom otoku svi takvi crnogorci preuzeli su ulogu ustasa zato su proglasili stipe mesica za pocasnog gradjanina a sada svim takvim crnogorcima treba otvoriti kapije pa nek idu kod mesica nisu za ovde

Prellee

01.09.2020. 17:42

Sad mi Crna Gora opet zs srce se hvata, kao nekad prije.Dva su to naroda bratska, kojs jedan drugom trebaju pomagati, zajedno se rsdovati, zajedno graditi.Nevjernik Milo nas posvadja i uradi ono sto su neprijatelji nasi zeljeli.Voda ga odnijela i da Bog da da se smjesti tamo gdje mu je mjesto. Dugo je zapadu radio ono sto mu milo, a braci najgore, sram ga bilo, mrcina jedna.