JEDINO SU SRBI MOGLI DA IZGUBE SVE: Stevandić rezimirao izbore u Crnoj Gori i čestitao pobednicima

Novosti online

01. 09. 2020. u 12:49

NA IZBORIMA u Crnoj Gori jedino su Srbi mogli da izgube sve, smatra predsednik Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba poslanika u PS BiH Nenad Stevandić.

ЈЕДИНО СУ СРБИ МОГЛИ ДА ИЗГУБЕ СВЕ: Стевандић резимирао изборе у Црној Гори и честитао победницима

Foto: Ognjen Matavulj

Ukoliko bi koalicija “Za budućnost Crne Gore” koju su vodile otvoreno prosrpske stranke, podržane sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, osuđenim na odstrel, ostala van vlasti, na snazi bi ostao i tzv. Zakon o slobodi (neslobodi) veroispovesti, koji jedino Srbima oduzima crkve, legalizuje diskriminaciju pripadnosti srpskom narodu, jeziku i pismu, navodi Stevandić u rezimeu proteklih izbora u susjednoj državi.

– Dakle, počela bi violentna faza antisrpskog aparthejda i niko se na zapadu i okruženju ne bi baš nasekirao kad bi počela meka oluja, a Crnogorci od nadsrba postali antisrbi. Srbija, kao i mnogo manja i neuporedivo slabija Republika Srpska, bila bi prisiljena na uglavnom verbalno delovanje i neverovatne rizike i avanture, ako bi se odlučile na ljudske radikalne odgovore – saopštio je Stevandić.

Prema njegovim rečima, svi drugi, i izborne liste, narodi i političke organizacije, ali i pojedinci, na izbore su izlazili bez tog rizika. U slučaju poraza, tvrdi Stevandić, njima ne bi otimali crkve, proterivali sveštenike i uništavali kulturu i tragove postojanja, a provodili torturu nad svakim pripadikom vlastitog naroda.

– Kako mnogi tek ovih dana počinju da potpuno razumeju izborni sistem Crne Gore, shvataju da nisu pobedili samo Srbi, te da će pitanja Kosova i NATO malo pričekati. Svakodnevno vidim dosta razočaranja među ljudima sa kojim komuniciram i koji se povode za naslovima, a ne suštinom. Od tri liste koje će praviti vlast, jedna je otvoreno prosrpska, druga je tek pomalo srpska u smislu ravnopravnosti i tradicionalnog čojstva, a suštinski je evrocentrična. Treća, najmanja i jako važna koju vodi Dritan Abazović je pomalo ili malo više albanska, ali nije nacionalno radikalna već takođe EU, ali i NATO centrična – kaže Stevandić.

Kako kaže, zaključak je da nije pobedila srpska koalicija, ali nije ni izgubila. Tvrdi da je epohalno postignuće da buduća vlast ne bude antisrpska, ako već svi razumemo da ne može biti ni prosrpska.

– Kapitalno je da smo se izborili za ravnopravnost i da nam neće proterivati sveštenike, otimati crkve i imovinu i otpuštati nas sa posla, hapsiti u parlamentu i zatvarati u kazamate, te diskriminisati i ugrožavati  u 21. vijeku, samo zato što smo Srbi – kaže Stevandić.

Prema njegovim rečima, neverovatno je da nam je sve to epohalno, jer je to za sve druge narode potpuno normalno.

– Pogotovo za narode čiji su predstavnici toliko dugo Đukanoviću davali legitimitet i sigurnost. Da im građani budu ravnopravni, uživaju ličnu i porodičnu  sigurnost i upražnjavaju svoju veru i kulturu. Eto, zato je važno da je izgubio Milo koji je suštinski vrhovni kreator tog užasa, tog  nepatvorenog zla i kome je sve to uz konstantne izborne krađe bilo dugo opraštano, isključivo zato što je to svoje zlo usmerio protiv Srba, opet nepogodnih sadašnjem geopolitičkom klatnu. Zato, hvala bogu, živeli! I sutra, šta god bilo, mi opet moramo mudro, čvrsto i pametno. I da ne gubimo vreme čekajući izvinjenje i neka buduća obećanja. Biblijske slike sa litija nas na to obavezuju – zaključuje Stevandić.

Takođe, on je uputio čestitke pobednicima izbora u Crnoj Gori.

– Poštovana braćo i kolege Zdravko Krivokapiću, Andrija Mandiću, Milane Kneževiću, Milutine Đukanoviću, Marko Milačiću i Nebojša Medojeviću, u svoje lično ime i u ime Ujedinjene Srpske, želim da vam iskreno i od srca čestitam na uspešnoj borbi i pobedi protiv kriminalne  diktature, totalitarizma i neravnopravnosti u kojoj ste pretrpeli neviđenu torturu i pobedili bez upotrebe ružnih reči i nedemokratskih sredstava. Vaša pobeda je garancija mira i demokratskog razvoja Crne Gore. Želimo vam uspešan rad na uspostavljanju ravnopravnosti svih naroda i građana i demokratskog razvoja Crne Gore – naveo je Stevandić u pismu Koaliciji “Za budućnost Crne Gore”.

U čestitki koju je uputio na adrese koalicija “Crno na bijelo” i “Mir je naša nacija”, Stevandić je čestitao na izbornoj pobedi i otvaranju puta Crne Gore prema ravnopravnosti svih naroda i građana, kao i budućnost bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

(Srpskainfo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)