CRNA GORA JE OPRALA LJAGU SA SVOGA OBRAZA! Poslušajte besedu episkopa Joanikija nakon pobedničke litije u Beranama (FOTO/VIDEO)

M. S.

31. 08. 2020. u 22:42

-BUDITE hrabri, otmeni i dostojanstveni, kao što ste bili tokom ove neravnopravne borbe.

ЦРНА ГОРА ЈЕ ОПРАЛА ЉАГУ СА СВОГА ОБРАЗА! Послушајте беседу епископа Јоаникија након победничке литије у Беранама (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: M. S.

Srpski rod gde ga god ima najradije peva pesme o Kosovu, zbog toga želim da vam prenesem pozdrave koji su nam najpre došli sa Kosova i Metohije. Dokle smo se mi ovde borili za slobodu naše vere i za osnovna ljudska i verska prava, najviše se naš narod na Kosmetu molio Bogu, naše monaštvo iz Visokokih Dečana, Gračanice Pećke Patrijaršije, koji su nam najbliži. Oni takođe osećaju kolika je bila naša žrtva i borba za veru i čast, za dostojanstvo i za očuvanje pamćenja i pameti. S druge strane ceo srpski narod gleda danas u Crnu Goru divi se i raduje se ovoj našoj pobedi koja ima ogroman značaj. Svi pravoslavni narodi gledaju u Crnu Goru i dive se istrajnosti naroda koji se bori za slobodu i za svoju veru. I onda s ponosom možemo reći ko smo, gde smo rođeni, gde živimo, jer je Crna Gora oprala ljagu i prljavštinu sa svoga obraza kroz vašu borbu za slobodu.

Ovo je kazao epsikop budimljansko-nikšićki Joanikije, na sabranju oko 25.000 građana iz Berana i okoline koji su se u ponedeljak samoinicijativno okupili na ''Pobedničkoj litiji'' i od hrama Svetog Simeona Mirotočivog zaputili kroz špalir ljudi dug kilometar, do manstira Đurđevi stupovi, katedralnog manastira drevne Eparhije budimljansko-nikšićke.

-Živio vladika... prolomilo si iz duše okupljenih koji nisu svi mogli stati u porti svetinje, a vladika je nastavio:

-Normalnim i pametnim ljudima je uvek bilo jasno da svaki onaj koji udari na veru i na svetinju i na bilo čije dostojanstvo i čast da ne može da pobedi nikada, naročito ne oni koji su udarili na svetinje. Valjda je i njima sada jasno da je svetinja nepobediva.

-Vladiko sokole, odbranismo svetinje...odgovorili su Beranci i njihovi gosti, dok je vatromet obasjao nebo iznad svetinje Nemanjića.

-Nama je svima bilo jasno kad je naš narod izašao po ciči zimi na ulicu u desetinama i stotinama hiljada, da brani svetinje da ćemo ih odbraniti! Vi ste onaj bezbožni zakon izbrisali izlaskom na ulice još davno, a danas ste samo to potvrdili. Imali ste za to blagoslov Božji i Svetoga Vasilija Čudotovorca koji nas je krepio. Rekosmo, vi ste ovaj zakon još ranije obrisali kad ste izašli na litiju i tada ste razvlastili ovu vlast bez stava. Neka bude srećno i blagsloveno i Crnoj Gori, jer ste se borili za slobodu vere, za čast, za svoje pretke, ali i svoje potomke, i za budućnost Crne Gore! Na nama je velika odgovornost da gradimo bolju, srećniju, radosniju i bogatiju Crnu Goru, zemlju našu, da bude ponovo zemlja u koju se rado dolazi, iz koje se ne odlazi i da se vrate oni koji su se iselili zbog nepravde i pomognu svojoj otadžbini...

Vi ste već dugotrajnom borbom i učešćem na našim veličanstvenim saborima sve kazali..., zahvalio se valdika Berancima i poslao im još jednu poruku: Budite hrabri. Časni i odlučni i ubuduće...Neka sve bude mirno, časno i dostojanstveno na našim sabranjima, da niko ne nosi oružje, nego da nosi radost u srcu i ovaj pobednički duh koji će te sutra uložiti u izgradnju naše otadžbini i izgradnju bratske sloge i ljubavi...Srećna pobeda, srećna sloboda..., kazao je episkop Joanikije, praćen ovacijama Beranaca, koji su svog vladiku pratili tokom svih osam meseci borbe za Đukanovićevim režimom, koji je doneo sporni Zakon o slobodi veroispovesti, posle čega je počelo šikaniranje sveštenstva SPC i vernika u Crnoj Gori, čime su unete nove podele koje samo mudrošću budućih vlasti mogu biti sanirane...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (9)

Ljube

31.08.2020. 23:13

Po meni ,tek ce vreme da pokaze hoceli oprati ljagu ,ako ne pozatvaraju ,ne proteraju izdajnike ,mafijase ,placenike kao sto Srbija nije to isto uradila ,vec nastavila ,onda su vam pusti obraz i posao .S obzirom da se na tim krajevima najvise pita engleska ,norveska i holandska ambasada ,,pisi moj brate propalo vec sada .U svakom slucaju dobro je da bar Mila skinu sa pozicije broj jedan .

Šator

31.08.2020. 23:27

Чекај, чекај попе, не иде то баш тако лако... Укините сраман закон, поштено осудите лопове, вратите црногорце свом српском бићу, избришите лажни црногорски језик, вратите ћирилицу тамо гдје јој је мјесто и како Његош жели, поправите капелу на Ловћену онако како ју је блаженик и зажелио, одпризнајте лажно косово... Е онда би се могло тако нешто рећи...

zaliv tacka net

31.08.2020. 23:32

Crna Gora da bi oprala ljagu sa obraza mora da povuce priznanje Kosova i da se po tom pitanju U NAJMANJU RUKU postavi neutralno. Tad se moze reci da je Crna Gora oprala obraz

sreto

01.09.2020. 06:09

@zaliv tacka net - Не заборабите да језичак на ваги, победе опозиције, држи Дритан А. Сумњам да ће дозволити повлачење признања.Пре ће пући коалиција.

Bambi

01.09.2020. 00:18

Ovo je prilika da se razbiju stereotipi o srbima kao remetilackom faktoru. Sada srbi trebaju albancima i svim ostalim narodima da pokazu i dokazu kako su siguran i pouzdan partner i da na ravnopravnim osnovama uz uzajamno puno poverenje mogu ziveti zajedno.Ne sme se drzavom vladati ninaciju stetu,zakoni su tu i moraju da vaze za sve podjednako.

Bokanegra

01.09.2020. 02:53

Za mene ce to uraditi kad povucu priznanje Kosova i prestanu slati oficire na proslavu oluje u Knin.. onda se moze to reci jer su za mene to dve najvece sramote sto su izdajnici uradili...

Djordije Cvarkov

02.09.2020. 03:44

Nista jos nije oprano. Obraz se vodom ne pere, no delima. Povlacenje zakona o veroispovesti, povlacenje priznanja Kosova, naTo pozicija, ... Tesko, ali sada bar imaju priliku u koliko toliko slobode da to urade. Voleo bih da me prijatno iznenade, ali realno nece.