BJELOPOLJCI NE ODUSTAJU OD ODBRANE SVETINJA: Litija do "doma" Miroslavljevog jevanđelja - Volja naroda jača od pendreka

M. SEKULOVIĆ

25. 08. 2020. u 20:41

GRAĐANI Bijelog Polja ne odustaju od odbrane svetinja.

БЈЕЛОПОЉЦИ НЕ ОДУСТАЈУ ОД ОДБРАНЕ СВЕТИЊА: Литија до дома Мирослављевог јеванђеља - Воља народа јача од пендрека

Foto: M.S.

Na hiljade njih u utorak se stopilo u litiju koja je krenula sa platoa u Nikoljcu u blizini crkve Svetog Nikole.

Smerno, sa molitvom na usnama i pesmom u odbranu svetinja, krenuli su ulicama grada do ''doma'' Mirosalvljevog jevanđelja, crkve Svetih apostola Petra i Pavla, koju je sagradio humski knez Miroslav, brat Stefana Nemanje. 

Foto: M.S.

Natpis u kamenu kojim je označen ktitor, ne sadrži datum podizanja, a pretpostavlja se da je sazidana 1190. godine. Za vreme nereda u Humu, 1252. godine, iz Bogorodičinog manastira u Stonu je u Crkvu svetog apostola Petra na Limu preseljeno sedište Humske eparhije. Za potrebe ovog manastira je napisano Miroslavljevo jevanđelje. Za vreme crkva je bila pretvorena u džamiju, a posle oslobođenja joj je  delimično vraćen prvobitni izgled. U neposrednoj blizini crkve pronađeno je pravoslavno groblje iz srednjeg veka.

- Ovu svetinju ni jedna sila, ma kakva ona bila, ne može oteti od nas, niti iz nje oterati sveštenstvo što se mesecima pokušava uz pritiske za koje ne postoje reči kojima se to može opisati. Velikaši nas ne mogu issprepadati, narodna volja i vera je mnogo jača od pendreka - poručili su građani okupljeni pred portom drevne svetinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)