STOP KORUPCIJI, PA STIŽU EVRI: EU postavila uslove za dobijanje kredita od 60 miliona

Z.Z.

20. 08. 2020. u 10:15

IAKO je EU još krajem marta Crnoj Gori za saniranje posledica krize usled pandemije bespovratno odobrila 53 miliona evra pomoći, te potom najavila i kreditnu podršku "tešku" 60 miliona, tokom minule sedmice su stigli i uslovi za dobijanje pozajmice.

СТОП КОРУПЦИЈИ, ПА СТИЖУ ЕВРИ: ЕУ поставила услове за добијање кредита од 60 милиона

Foto Tanjug

Uz zahtev za jačanje javnih finansija, borbu protiv korupcije, finansijsku stabilnost, poboljšavanje poslovnog ambijenta i reforme socijalne zaštite, navedeno je i to da bi novac trebalo da bude isplaćen u dva jednaka dela, od po 30 miliona. Prva tranša, kako je objašnjeno, stiže čim Evropska komisija prihvati Memorandum, a druga u poslednjem kvartalu ove, ili tokom prve četvrtine naredne godine.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić ocenjuju da uslovi Evropske komisije nisu ništa novo, te naglašava da su zbog epidemije prihodi smanjeni, zbog čega je svaka, pa i kreditna podrška dobrodošla.

REGION

PODSETIMO, 60 miliona evra kreditne podrške EU za prevazilaženje posledica pandemije predstavlja deo paketa za čitav Zapadni Balkan, vrednog 750 miliona evra. Albaniji je namenjeno 180, Bosni i Hercegovini 250, Kosovu 100, a Severnoj Makedoniji 160 miliona evra.

- Navođenje neophodnosti napretka u pet oblasti jasno pokazuje šta Evropska komisija posebno prati, kao ključne oblasti za napredak Crne Gore. Zato ispunjavanje ovih kriterijuma predstavlja izazov, naročito kada je u pitanju borba protiv korupcije, jer se taj proces ne može okončati preko noći. Ona ruši tržišne zakonitosti, utiče na socijalnu pravdu i sve segmente društva, pa je i najmanji napredak u njenom suzbijanju od velikog značaja - procenjuje Kostić.

Manje je, smatra, zahtevno obezbediti finansijsku stabilnost, tim pre što je Crna Gora tokom minule tri godine na ovom planu već načinila iskorak...

- Posle zadovoljavajućih rezultata, pandemija je zadala ozbiljan udarac javnim finansijama. Ipak, uveren sam u to da će Crna Gora zabeležiti napredak, a ne sumnjam ni da će biti rezultata u poboljšanju poslovnog ambijenta. Kada je reč o socijalnoj politici, sve ukazuje na to da Evropska komisija ima primedbe na, po njima, neprimeren obim davanja i prepoznavanja potencijalnih korisnika pomoći - zaključuje analitičar Vasilije Kostić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a