GLAS ĆE STIĆI I IZ KARANTINA: Odluka Državne izborne komisije da povuče odredbu o tehničkim pravilima glasanja izazvala konfuziju

V. K.

10. 08. 2020. u 07:44

NETAČNO je da će brisanjem jedne sporne odredbe u tehničkim pravilima Državna izborna komisija građani u karantinu dobiti mogućnost da glasaju, jer DIK još nije svoje akte upodobio tehničkoj situaciji.

ГЛАС ЋЕ СТИЋИ И ИЗ КАРАНТИНА: Одлука Државне изборне комисије да повуче одредбу о техничким правилима гласања изазвала конфузију

Foto SNP

To su saopštili iz Centra za građanskog obrazovanje, nakon što je DIK naveo da su posle višesatne diskuje zaključili da u preporukama ne postoji nijedna odredba koja bi ograničavala pravo glasa građanima Crne Gore. Oni su istakli da će glasači koji su u karantinu zbog virusa korona van svog mesta prebivališta ipak moći da glasaju na izborima zakazanim za 30. avgust.

Centar za demokratsku tranziciju rešio je da ne šalje predlog DIK o preporukama za održavanje izbora, jer, kako ocenjuju - radi se o zakasnelom i neskrivenom pozivu kojim ova institucija sa sebe želi da skine odgovornost, i usvajanje neustavnog dokumenta kojim se uskraćuje biračko pravo građana, saopštio je izvršni direktor ove NVO Dragan Koprivica.

Bez nadzora ep

PREDSTAVNICI Evropskog parlamenta neće nadgledati izbore u Crnoj Gori 30. avgusta, jer im je zbog situacije sa virusom korona to zabranjeno. Izbore će pratiti posmatračka misija OEBS. Činiće je glavni tim od 11 eksperata iz osam država članica OEBS, kao i deset dugoročnih posmatarača koji će tokom ove sedmice biti raspoređeni u različitim regionima Crne Gore.

- Želimo da javnost zna da smo se u ovoj, kao i u svim sličnim aktivnostima saradnje sa državnim organima sa kojima komuniciramo u našem radu, ponašali veoma konstruktivno i pokušali da damo doprinos procesu. Još 30. juna, prvi smo javno pozvali sve relevantne aktere da kroz dijalog sarađuju i što pre pripreme precizna uputstva za sve aspekte izbornog procesa u uslovima epidemije. Nakon prvog održanog sastanka, 8. jula, na kome je osnovana radna grupa koja će se baviti ovim pitanjem i proširenog kolegijuma predsednika Skupštine 15. jula, na kojima smo dali svoje detaljno viđenje budućeg dokumenta, potpuno smo isključeni iz ovog procesa - naveo je u saopštenju Koprivica. - Od tada do objavljivanja tehničkih preporuka prošlo je 25 dana, a da nismo imalo nikakvu zvaničnu komunikaciju sa DIK, NKT ili bilo kojim članom ove radne grupe o sadržaju dokumenta.

Koprivica smatra da, da je DIK želeo iskreni dijalog i saradnju, bili bi pozvani da daju preporuke pre usvajanja ovog dokumenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri