IZ BARA PREMA ALBANIJI MODERNOM SAOBRAĆAJNICOM: Potpisan sporazum za rekonstrukciju regionalnog puta, žile kuckavice Mrkojevića

B. DABIĆ

06. 08. 2020. u 12:37

SPORAZUM o sufinansiranju rekonstrukcije regionalnog puta R-29 Bar- Kamenički most-Krute potpisali su danas predsednik Opštine Bar Dušan Raičević, predsednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić i direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača u Opštini Bar.

ИЗ БАРА ПРЕМА АЛБАНИЈИ МОДЕРНОМ САОБРАЋАЈНИЦОМ: Потписан споразум за реконструкцију регионалног пута, жиле куцкавице Мркојевића

Novosti

Uski kolovoz na dionici od oko 14 kilometara , od tunela Ćafe preko Mrkojevića do Kameničkog mosta, planiran je kao moderna saobraćajnica savremenih standarda, koja će povezati dve opštine Bar i Ulcinj, ali i Crnu Goru sa susednom Albanijom. Projekat je vredan oko 12 miliona evra, a početak realizacije je planiran za 2021.godinu.

- Nakon višedecenijske inicijative Opštine Bar, Vlada Crne Gore 9.novembra donela je odluku o prekategorizaciji putnih pravaca od Virpazara do Biskupade, i od Biskupade do Kameničkog mosta. Ovo je veliki uspeh i odbora MZ Mrkojevići. Oni su više puta isticali da je to jedan od prioritetnih projekata za razvoj mesne zajednice, kazao je Raičević ističući da se "Potpisivanjem Sporazuma otvara nova etapa razvojnih projekta koji treba da ponude perspektivu jednog od najbogatijih krajeva barske opštine, Mrkojevića, da ponudi razvojnu komponentu i za turizam i za poljoprivredu".

Novosti

Nrekić je istakao da se realizacom ovog projekta vodi računa o kvalitetu života svih građana.

Sporazumom je definisano da Uprava za saobraćaj u narednoj budžetskoj godini planira i sredstva za rekonstrukciju regionalnog puta R-29 Bar- Kamenički most-Krute, dok će opština Bar preuzeti obavezu eksproprijacije zemljišta za realizaciju projekta.

Do sada aktivnosti Opštine bile su na izradi elaborata, geodetska snimanja dok je Uprava preuzela obavezu izrade glavnog projekta

Parača je kazao da je projekat završnoj fazi.

- Pitanje je dana kada ćemo dobiti završen projekat. Elaborat o eksproprijaciji biće narednih dana predat na overu u Upravi za nekretnine. Oko 10 kilometara puta je na teritoriji opštine Bar, a ostali deo pripada opštini Ulcinj, rekao je Parača koji nakon potpisivanja nije mogao precizirati kada će rekonstrukcija biti završena. Parača je potvrdio da je projekat vredan oko oko 12 miliona evra.

Novosti

Trenutno stanje puta

Predsednik MZ Mrkojevići Senad Arabelović ističe da je za oko 4.500 stanovnika ovog kraja, meštanima put žila kucavica, a završetkom rekonstrukcije pospešuju se mogućnosti razvoja poljoprivrede, i drugih delatnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)