NAJBOLJI POKAZATELJ PROPALE SEZONE: Broj zaposlenih sezonaca u Crnoj Gori čak trostruko manji

Novosti online

05. 08. 2020. u 08:39

U CRNOJ GORI je od početka godine do 20. jula zaposleno svega 3.995 sezonskih radnika, što je gotovo tri puta manje nego u prethodnoj, kada je posao dobilo 11.595 sezonaca.

НАЈБОЉИ ПОКАЗАТЕЉ ПРОПАЛЕ СЕЗОНЕ: Број запослених сезонаца у Црној Гори чак троструко мањи

B. Dabić

Iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) su rekli da je u normalnim okolnostima, u sezoni minulih godina, u proseku radilo nešto više od četvrtine ukupnog broja registrovanih nezaposlenih u Crnoj Gori.

- U 2019. godini zaposleno je 11.595 sezonskih radnika, što govori u prilog činjenici da je prošle godine javna kampanja "Zaposlimo domaće" urodila plodom i doprinela značajnijem povećanju interesovanja domaćih radnika za rad u sezoni. Ovogodišnji podaci su, međutim, bitno drugačiji. Prema izveštajima od 1. januara do 20. jula 2020. godine zaposleno je svega 3.995 sezonskih radnika", kazao je pomoćnik direktora Goran Bubanja.

Objasnio je da su zdravstvena situacija i poznate okolnosti nepovoljno uticale i na sezonsko zapošljavanje.

Kako je rekao, u periodu od 1. januara do 30. juna 2020. godine poslodavci su Zavodu prijavili ukupno 11.998 radnih mesta, od čega je više od 28 odsto oglasa bilo vezano za sezonske poslove.

- Zavod za zapošljavanje u kontinuitetu sprovodi aktivnosti pripreme nezaposlenih lica za sezonsko zapošljavanje. Te aktivnosti imaju za cilj da informišu, motivišu i podstaknu nezaposlena lica za rad na poslovima sezonskog karaktera. Osim nezaposlenih lica, aktivnosti Zavoda usmerene su i ka ostalim tražiocima posla, prvenstveno đacima i studentima - rekao je on.

Bubanja dodaje da se veliki broj poslodavaca, ranijih godina, oslanjao isključivo na stranu radnu snagu.

- Novonastala situacija sa virusom Kovid-19, pokazala nam je koliko je važno ulagati u obrazovanje domaćeg kadra i obezbeđivanje povoljnijih uslova za rad, kojim bi se smanjio odliv kvalitetne rad ne snage na druga tržišta - naglasio je on.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere