OLUPINA POZNATA 105 GODINA: Novinar otkrio misteriju potopljenog broda pronađenog kod Ade Bojane

B. D.

04. 08. 2020. u 10:23

VEST da su u ulcinjskom podmorju ribari Ivo Knežević i Fikret Dermaja otkrili potopljen veliki brod u blizini Ade Bojane izazvala je pažnju javnosti.

ОЛУПИНА ПОЗНАТА 105 ГОДИНА: Новинар открио мистерију потопљеног брода пронађеног код Аде Бојане

Privatna arhiva

Ekipa ronilaca Regionalnog centra Bijela obavila je prva istraživanja na inicijativu ministra poljoprivede i ruralnog razvoja Milutina Simovića i potvrdila da je u pitanju fascinantno otkriće. Međutim, juče je, zahvaljujući novinaru Siniši Lukoviću, obelodanjeno da se čak 105 godina pouzdano znaju lokacija, identitet i okolnosti pod kojima je ovaj brod potonuo.

Reč je o olupini francuske podmornice "Fresnel" iz Prvog svetskog rata, a koja je spletom nesrećnih okolnosti i ratnih dejstava, stradala na ušću Bojane 5. decembra 1915. godine. Luković ističe da sudbinu "Fresnela" i tačnu poziciju njene olupine znaju svi koji su se ikada bavili vojno-pomorskom istorijom, ali i oni koji su, iscrtavali pomorske karte akvatorijuma oko ušća Bojane.
Luković kaže da je potpuno razumljivo da dvojica ribara ne znaju o kakvoj se olupini radi, ali dodaje da je sramno i nedopustivo da predstavnici RCUD-a koji su angažovani da istraže nalaz ribara, to ne znaju, kao i potpredsednik Vlade, na čiju su inicijativu i krenuli u istraživanje olupine o kojoj se sve već zna.

Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri