SLAVE POKOLj SRBA U OLUJI: Režim u Podgorici namerava da ponovo šalje izaslanika u Knin

D. MILINKOVIĆ

25. 07. 2020. u 09:14

СЛАВЕ ПОКОЉ СРБА У ОЛУЈИ: Режим у Подгорици намерава да поново шаље изасланика у Книн

Foto Tanjug

I PRE nego što je stigao bilo kakav zvaničan poziv iz Zagreba, Crna Gora je odlučila da će i ove godine poslati predstavnika na obeležavanje četvrt veka od zločinačke akcije "Oluja", u režiji hrvatskih vlasti.

Ovo skandalozno utrkivanje da se učestvuje u proslavi progona više od 250.000 Srba samo je nastavak politike Podgorice koja u stvaranju svoje samostalne i suverene države želi da potre sve što je srpsko iz svog istorijskog nasleđa.

Za šefa diplomatije Ivicu Dačića najave iz Podgorice su - očekivane:

- Nažalost, više nije iznenađenje što se Crna Gora pridružuje jedinoj državi u Evropi koja slavi etničko čišćenje sopstvenih građana. Aktuelna vlast u Podgorici otišla je predaleko u širenju antisrpske politike, pa se posle priznavanja Kosova, pretnji da će zvati NATO da ih brani od Srbije i progona Srpske pravoslavne crkve, morbidni tulum na Kninskoj tvrđani nameće kao prirodan tok - kazao je Dačić za "Novosti".

PUPOVAC IDE U GRUBORE

HRVATSKI premijer Andrej Plenković rekao je da na ovogodišnjoj proslavi "Oluje" očekuje predstavnike Srba - predsednika SDSS Milorada Pupovca i potpredsednika novoformirane Vlade Borisa Miloševića. Pupovac je odmah odgovorio da će tog dana biti u selu Grubori, u kojem je toko akcije "Oluja" počinjen pokolj nad srpskim stanovništvom.

Ovo je treća godina zaredom da crnogorske vlasti žele da imaju svog čoveka "uz skute" hrvatskim zvaničnicima dok ponavljaju iste mantre o "velikosrpskoj agresiji". Prvi put su 2018. poslali pukovnika Ivana Mašulovića iz Nikšića, tada vojnog atašea Crne Gore u Hrvatskoj da prisustvuje obeležavanju "Oluje".

To je izazvalo burne reakcije i u Srbiji i u Crnoj Gori, odakle su stizale ocene da se Podgorica ponela "nečasno i nemoralno" i da je "pljunula" na sopstvenu tradiciju i istoriju.

Od provokacije Podgorica ne odustaje ni ove godine. Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Radulović, odgovarajući na pitanje poslanika DF Jovana Vučurovića - da li će Crna Gora opet poslati predstavnike u Hrvatsku - rekao da to "zavisi od toga kako će organizovati proslavu zbog epidemije":

- Poslaćemo ako budu obeležavali Dan pobede.

GOTOVINA PROGANjAO, SAD DRŽI GOVOR

ZA sada je planirano da se godišnjica "Oluje" obeleži u Kninu 4. i 5. avgusta, a prisustvovaće joj hrvatski predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Predviđeno je da govor održi i Ante Gotovina kome je suđeno u Haškom tribunalu upravo za ratne zločine počinjene tokom "Oluje" - progon, deportacije srpskog civilnog stanovništva, pljačkanja javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje naselja, ubistva i nehumana dela. On je prvostepeno osuđen na 24 godine, a u drugom stepenu je oslobođen.

Za Savu Štrpca, iz Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas", nema dileme zašto Crna Gora opet želi da učestvuje u šaradi obeležavanja "Oluje", koja se svake godine pretvara u mesto gde se raspiruje nacionalizam i veličaju nekažnjeni zločini:

- Čini mi se da je cilj ovakvog poteza jasan, a to je ulagivanje Hrvatskoj čiji im je glas potreban za ulazak u Evropsku uniju. Crna Gora im se dodvorava na sve načine, pa i tako što su do sada Hrvatskoj izručili najmanje osam Srba za kojima je Zagreb izdao poternice. Učešće u proslavi "Oluje" je skandalozan potez u svakom pogledu, a posebno imajući u vidu da su Srbija i Crna Gora činile istu državu u vreme rata, koju je Hrvatska tužila za genocid. Još je gore što je očigledno praksa slanja izaslanika na obeležavanje "Oluje" za Crnu Goru postala tradicija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Komandant 1001

25.07.2020. 11:53

Neka, neka slave "hrabru" pobedu nad civilima starčadi i dece......... ali bre, treba mi da slavimo 15 Maj kada su hrvatski vojnici (usraše)pobijeni na Blajburgu da okrećemo jagnjad, može i vola da se narod veseli !!!

Miki Zg

25.07.2020. 20:40

U Hr. ovih 25. god. rone krokodilske suze za muslimanima u Srebrenici stradalim u proboju ka Tuzli ( oko 3200 ) ,a prethodno u 5 god. su ti isti zločinački ubili oko 3500 Srba u okolnim mjestima .Crnogorci izručuju Srbe ( general Đukić ) Hr. ,zar nije do juče Đukanović bio agresor na Dubrovnik ?A.Gotovina osuđen prvostupanjski na 22.god .zatvora u Hagu ( 1450 stranica zločina ) drži govor o herojstvu ,moralnosti ,dobrobiti svojih zločina .Amin !

sima

25.07.2020. 21:52

To je njihova sramota ne Srbska? Oni prave mržnju u svojoj državi,imaju 30%stanovništva Srba? Vlada trula,bolesna i zaražena mržnjom. Srbiji otvorili oči ,koju su zmiju imali u nedrima,i konačno je izbacili. Oni nemaju ništa da slave pa ko veli ajd da naštetimo Srbima. Zaboravili su da Srbiju CG odavno nezanima,al zanima Srbska manjina u Cg. A to ovi tupani nemogu da progutaju. Sve države na svetu imaju pravo da brane i štite svoje manjine ,bilo gde one bile. To je međunarodno pravo. Al fašisti Milo i Marković to neće da shvate,al moraće. Neka samo probaju da udare oružjem na narod i crkvu?onda će to osetiti.

Jo Radan

26.07.2020. 12:45

To je Srpsko misljenje,mislite da ste vi u pravu?Kako drugi razmisljaj to vas nezanima,to je vasa filozofija.Zato vas nitko ne voli,nemate razumijevanja za drugu naciju,nemozete 30godina nametat drugim vas misljenje.Zato vam dobro ide Kada tako razmisljate.Konacno priznajte svoje grijehe,kako kazete vi ste vjernici,Muslim onaj koji idu u crkvu ili hram drugacije razmisljaj.