SLAVE POKOLJ SRBA U "OLUJI": Režim u Podgorici namerava da ponovo šalje izaslanika u Knin

D. MILINKOVIĆ

25. 07. 2020. u 09:14

I PRE nego što je stigao bilo kakav zvaničan poziv iz Zagreba, Crna Gora je odlučila da će i ove godine poslati predstavnika na obeležavanje četvrt veka od zločinačke akcije "Oluja", u režiji hrvatskih vlasti.

СЛАВЕ ПОКОЉ СРБА У ОЛУЈИ: Режим у Подгорици намерава да поново шаље изасланика у Книн

Foto Tanjug

Ovo skandalozno utrkivanje da se učestvuje u proslavi progona više od 250.000 Srba samo je nastavak politike Podgorice koja u stvaranju svoje samostalne i suverene države želi da potre sve što je srpsko iz svog istorijskog nasleđa.

Za šefa diplomatije Ivicu Dačića najave iz Podgorice su - očekivane:

- Nažalost, više nije iznenađenje što se Crna Gora pridružuje jedinoj državi u Evropi koja slavi etničko čišćenje sopstvenih građana. Aktuelna vlast u Podgorici otišla je predaleko u širenju antisrpske politike, pa se posle priznavanja Kosova, pretnji da će zvati NATO da ih brani od Srbije i progona Srpske pravoslavne crkve, morbidni tulum na Kninskoj tvrđani nameće kao prirodan tok - kazao je Dačić za "Novosti".

PUPOVAC IDE U GRUBORE

HRVATSKI premijer Andrej Plenković rekao je da na ovogodišnjoj proslavi "Oluje" očekuje predstavnike Srba - predsednika SDSS Milorada Pupovca i potpredsednika novoformirane Vlade Borisa Miloševića. Pupovac je odmah odgovorio da će tog dana biti u selu Grubori, u kojem je toko akcije "Oluja" počinjen pokolj nad srpskim stanovništvom.

Ovo je treća godina zaredom da crnogorske vlasti žele da imaju svog čoveka "uz skute" hrvatskim zvaničnicima dok ponavljaju iste mantre o "velikosrpskoj agresiji". Prvi put su 2018. poslali pukovnika Ivana Mašulovića iz Nikšića, tada vojnog atašea Crne Gore u Hrvatskoj da prisustvuje obeležavanju "Oluje".

To je izazvalo burne reakcije i u Srbiji i u Crnoj Gori, odakle su stizale ocene da se Podgorica ponela "nečasno i nemoralno" i da je "pljunula" na sopstvenu tradiciju i istoriju.

Od provokacije Podgorica ne odustaje ni ove godine. Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Radulović, odgovarajući na pitanje poslanika DF Jovana Vučurovića - da li će Crna Gora opet poslati predstavnike u Hrvatsku - rekao da to "zavisi od toga kako će organizovati proslavu zbog epidemije":

- Poslaćemo ako budu obeležavali Dan pobede.

GOTOVINA PROGANjAO, SAD DRŽI GOVOR

ZA sada je planirano da se godišnjica "Oluje" obeleži u Kninu 4. i 5. avgusta, a prisustvovaće joj hrvatski predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Predviđeno je da govor održi i Ante Gotovina kome je suđeno u Haškom tribunalu upravo za ratne zločine počinjene tokom "Oluje" - progon, deportacije srpskog civilnog stanovništva, pljačkanja javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje naselja, ubistva i nehumana dela. On je prvostepeno osuđen na 24 godine, a u drugom stepenu je oslobođen.

Za Savu Štrpca, iz Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas", nema dileme zašto Crna Gora opet želi da učestvuje u šaradi obeležavanja "Oluje", koja se svake godine pretvara u mesto gde se raspiruje nacionalizam i veličaju nekažnjeni zločini:

- Čini mi se da je cilj ovakvog poteza jasan, a to je ulagivanje Hrvatskoj čiji im je glas potreban za ulazak u Evropsku uniju. Crna Gora im se dodvorava na sve načine, pa i tako što su do sada Hrvatskoj izručili najmanje osam Srba za kojima je Zagreb izdao poternice. Učešće u proslavi "Oluje" je skandalozan potez u svakom pogledu, a posebno imajući u vidu da su Srbija i Crna Gora činile istu državu u vreme rata, koju je Hrvatska tužila za genocid. Još je gore što je očigledno praksa slanja izaslanika na obeležavanje "Oluje" za Crnu Goru postala tradicija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!