KO ODBIJE NATO, DOBIJA OTKAZ! Crna Gora šalje 30 vojnika koji će biti deo snaga za brzo reagovanje

V. K.

23. 07. 2020. u 07:33

SAVET za bezbednost i odbranu, kojem je predsedavao Milo Đukanović, odlučio je da do 30 pripadnika Vojske Crne Gore postane deo NATO snaga za brzo reagovanje u međunarodnim misijama ovog vojnog saveza.

КО ОДБИЈЕ НАТО, ДОБИЈА ОТКАЗ! Црна Гора шаље 30 војника који ће бити део снага за брзо реаговање

Foto: Vlada CG

Ko odbije, dobiće otkaz! Baš onako kako je još ranije zapretio ministar odbrane Predrag Bošković.

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević energično se protivi slanju crnogorskih vojnika u misije NATO.

- Uvodimo obaveznost da svako vojno lice u Crnoj Gori mora pod pretnjom otkaza učestvovati u ratnim vojnim operacijama koje ne propisuje Skupština, već propisuje štab NATO - upozorava Medojević na "opasan presedan". - Da li treba da dopustimo da naši momci postanu topovsko meso za ostvarivanje interesa globalnog svetskog bankarskog fašizma?

Savet za bezbednost i odbranu odlučio je da se NATO snagama pridruži jedan pešadijski vod VCG, vod čete i bataljon, koji bi u ovoj misiji učestvovali do kraja 2022. godine. Upravo je u parlamentu na dnevnom redu predlog odluke o upućivanju pripadnika VCG u sastav snaga Severnoatlantskog saveza za brzo reagovanje. Gotovo je sigurno da će odluku aminovati poslanička većina, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, Hrvatska građanska inicijativa i Albanci odlučno.

U žustroj skupštinskoj raspravi deo opozicije smatra da crnogorska mladost ne treba da ide na svetska žarišta, smatrajući da se u Siriji, Avganistanu, Libanu ili Iraku ne brane interesi Crne Gore.

Foto: V. K.

- Kao što smo upozoravali godinama, Crna Gora se neće ništa pitati u NATO savezu, već će biti samo sluga interesnim krugovima u toj organizaciji koja sada određuje na koje će ratno područje rasporediti vojsku CG. Kakve veze mi iz Crne Gore imamo sa sukobima u Avganistanu, Iraku ili Libiji? Zašto bismo mi učestvovali u tim akcijama. Nikad u istoriji NATO nije doneo mir, nego krv, rat, patnje i suze, a imamo primere SRJ, Republike Srpske, Avganistana, Iraka, Sirije - kaže poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović. - To što je vlast u Crnoj Gori preuzela neke obaveze ulaskom u NATO, ne interesuje građane. Ovo je prilika da se setimo herojske odbrane SRJ i RS 1995. i 1999, otpora koji je naš narod pružio u obračunu sa tada najvećom vojnom silom, koja je ubijala decu, žene, starce, vojnike. Pamtimo junake sa Košara i Paštrika, koji su se suprotstavili i NATO i albanskim teroristima.

BROJNOST

PREMA novoj organizacijsko-
-formacijskoj strukturi, koja bi trebalo da stupi na snagu do kraja meseca, Vojska Crne Gore brojaće 2.368 radnih mesta, a u uslovima ratnog stanja imaće 5.159.

MISIJE TOKOM 2019.

U TOKU 2019. godine, crnogorski vojnici bili su angažovani u tri NATO misije. U misiji "Ojačanog prisustva" u Letoniji bila su tri kontingenta sa 24 pripadnika vojske, u misiji Kfora na Kosovu angažovani su jedan oficir i jedno civilno lice, dok su u Avganistanu u misiji "Odlučna podrška" uestvovala tri kontingenta vojske sa 87 pripadnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić