NE MOŽEMO DA PREŽIVIMO! Ugostitelji sa severa dižu glas protiv mera NKT

M. SEKULOVIĆ

25. 07. 2020. u 08:50

UGOSTITELjI sa severa Crne Gore ogorčeni su merama Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT) Vlade Crne Gore da se do 30. jula produži primena mere zabrana rada ugostiteljskih objekata u Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, od kojih neke sredine imaju daleko manji broj zaraženih u odnosu na sredine na jugu Crne Gore, posebno kada je reč o Podgorici.

НЕ МОЖЕМО  ДА ПРЕЖИВИМО! Угоститељи са севера дижу глас против мера НКТ

Foto VN

Predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić sastao se sa predstavnicima beranskih ugostitelja, koji su dva puta uzaludno pisali NKT, i obećao im da će uputiti zahtev da se preispitaju mere koje važe za Berane.

- Mi, kao Opština Berane, podržavamo inicijativu beranskih ugostitelja, tako da ćemo se obratiti Nacionalnom koordinacionom telu da sagleda sve mogućnosti da se ove mere promene. Ne želimo da komentarišemo struku jer nama je cilj da bude u Beranama što manji broj zaraženih, ali moramo ukazati na određene nelogičnosti. Ne želimo da zahtevom prema NKT-u doprinesemo pogoršavanju epidemiološke situacije u gradu, ali tražimo da se na isti način pristupi pri donošenju mera kao što je slučaj u drugim gradovima širom Crne Gore - naglasio je Šćekić.
Slična situacija je i u Bijelom Polju, odakle su ugostitelji uputili otvoreno pismo predsedniku NKT-a Milutinu Simoviću, u kome traže hitno otvaranje njihovih objekata radi opstanka velikog broja porodica.

Foto Ž. Knežević

- Na teritoriji Bijelog Polja posluje više od 40 ozbiljnih ugostiteljskih objekata koji zapošljavaju oko 450 radnika, tako da je reč o egzistenciji bar 1.500 ljudi. S obzirom na to da je ovo drugi talas zatvaranja naših objekata sa skoro 80 dana bez poslovnih aktivnosti, došli smo u situaciju da ne možemo da servisiramo redovne obaveze i plate. U teškoj smo situaciji i ukoliko ne bude brze i adekvatne reakcije države, većina naših poslova će vrlo brzo biti ugašena, a neke kolege već otpuštaju zaposlene - navode ugostitelji.

Oni ističu da shvataju da je na prvom mestu zdravlje građana, ali i da će se teško lečiti ukoliko ne budu imali od čega.

PONOVO SET MERA

PREDSEDNIK opštine Berane kazao je da će, pored jednog seta mera pomoći građanima i privrednicima, ponovo usvojiti set ekonomskih mera za podršku privrednicima, odnosno za ublažavanje otežane situacije usled pandemije novog virusa korona.

- Uz adekvatne mere zaštite naš posao se može obavljati kao što smo to činili u restriktivnim okolnostima. Svedoci smo da ugostitelji u Mojkovcu, Kolašinu, Podgorici i primorju rade, pa se osećamo diskriminisanim u odnosu na ostale - navode ugostitelji, naglašavajući da je procenat zaraženih u Bijelom Polju u odnosu na broj stanovnika na istom nivou kao u Podgorici koja normalno funkcioniše.

Nacionalno koordinaciono telo o zahtevima ugostitelja sa severa i eventualno novim "relaksirajućim" merama za sever, raspravljaće u nedelju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!