NVO EKO-TIM: Objaviti studiju ekonomske opravdanosti rekonstrukcije TE Pljevlja

M. D.

24. 07. 2020. u 14:33

NVO Eko-tim je, ispred Platforme za pravednu tranziciju podneo Inicijativu Elektroprivredi Crne Gore za objavljivanje studije ekonomske opravdanosti projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja.

НВО ЕКО-ТИМ: Објавити студију економске оправданости реконструкције ТЕ Пљевља

Foto: M. Drobnjak

- Projekat ekološke rekonstrukcije je kapitalni projekat, sa dalekosežnim posledicama ne samo po crnogorsku energetiku i životnu sredinu, nego i socio-ekonomske prilike u zemlji što dodatno obavezuje menadžment EPCG da detaljnije kroz pripremu studije izvodljivosti sagleda finansijsku i ekonomsku opravdanost ovog projekta - saopštili su iz NVO Eko-tim.

Iz NVO Eko-tim su napomenuli da su se mogle čuti različite informacije o postojanju studije kojom se potvrđuje ekonomska opravdanost ovog projekta, te još uvek nije jasno da li je bilo koja vrsta analize povodom ovog projekta zaista urađena.

- Iz tog razloga smatramo neprihvatljivim neobjavljivanje takve analize ukoliko ona zaista postoji, a sa druge strane još neprihvatljivijom činjenicu da se ovom projektu pristupilo na način da studija  izvodljivosti za ovaj projekat nije ni urađena-kazali su iz NVO Eko-tim.

Oni podsećaju da je u oktobru prošle godine razvijena analiza ‘’Uticaj sistema trgovanja emisijskim kvotama (ETS) na poslovanje Termoelektrane Pljevlja’’ koju je za potrebe NVO Eko-tim sačinio dipl.ing. Momir Škopelja, samostalni savetnik za energetiku. 

- Kvalitet ovog dokumenta ogleda se u tome što što je baziran na projekcijama kretanja cena CO2 čija su osnova zadnje procene Reutersa, projekcijama kretanja cena električne energije iz studije SEERMAP iz 2017.god, kao i proceni sadašnjih troškova proizvodnje električne energije iz TE Pljevlja koju je uradila Energetska zajednica-kazali su mz NVO Eko-tim dodajući da se u svim ostalim elementima, ova analiza bazira na podacima iz studije Deloitte-a iz 2016.god. koja je korišćena kao osnova za donošenje odluke o izgradnji Bloka 2 TE Pljevlja.

Foto: M. Drobnjak

- Zaključci ove analize upućuju na to da je isplativost ove investicije vrlo upitna, što nas dodatno motiviše da dobijemo uvid u analizu koja dokazuje suprotno-kazali su iz NVO Eko-tim.

Iz Eko-tima su pozvali menadžment EPCG da objavi analizu kojom su sve projekcije najbitnijih troškova, prvenstveno proizvodnih i troškova CO2, i prihoda po osnovu prodaje struje uzete u obzir, a koje su pokazale finansijsku isplativost projekta za narednih 30 godina kako je to najavljeno iz EPCG.

- To je takođe vrlo upitno s obzirom na trenutnu situaciju i pritisak Evropske unije (EU) da se sve termoelektrane u EU zatvore između 2035. i 2040. godine”, zaključuju iz ove NVO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024