UZ STAN GRATIS PASOŠ: Državljanstvo poklanjaju kao da je reč o akciji u supermarketu

I. D. S.

20. 07. 2020. u 08:23

KOMPANIJA iz Tivta je već iznela ponudu za kupovinu luksuznih nekretnina čija izgradnja bi trebalo da počne krajem godine.

УЗ СТАН ГРАТИС ПАСОШ: Држављанство поклањају као да је реч о акцији у супермаркету

Foto: Porto Montenegro

U propagandnom materijalu novog dela luksuznog naselja Porto Montenegro navode da kupci stanova i poslovnih prostora gratis dobijaju i crnogorski pasoš. U SNP-u ovakav potez smatraju neozbiljnim i navode da država treba da zaštiti interes građana.

Vlada Crne Gore nedavno je projekat "Boka Plejs" uvrstila na Listu prioritetnih projekata iz oblasti turizma, čime investitori dobijaju niz administrativno-fiskalnih povoljnosti za realizaciju tih projekata, a jedna od njih je mogućnost da oni koji u te projekte ulažu svoj novac, dobiju i crnogorsko državljanstvo.

U Socijalističkoj narodnoj partiji navode da državljanstvo više nije samo pitanje mesta rođenja, već se ono danas može i kupiti, i da se radi o nejasnom i potencijalno opasnom konceptu. Kako navode, tome u prilog govori podatak da je trgovina državljanstvom prerasla u globalnu industriju vrednu 25 milijardi dolara.

- Smatramo neozbiljnim potez Vlade da uz nekretnine u luksuznom kompleksu u Tivtu daje crnogorski pasoš besplatno, kao da se radi o akciji prodaje garderobe ili prehrambenih namirnica. Mišljenja smo da u ovom slučaju, ipak, država mora da pokaže ozbiljnost i odlučnost da, čak i u teškim finansijskim trenucima, interes građana zaštiti i stavi na prvo mesto. U njihovom interesu, svakako, nije da državljani Crne Gore postanu i oni o kojima ne znamo ništa, čiji poslovi nisu čisti ili koji im na drugi način mogu naneti štetu - kazali su u SNP.

Foto: Vlada CG

Smatraju i da pokušaj da se preko ekonomskog državljanstva dođe do ozbiljnih investitora, te na taj način stvore direktni ekonomski benefiti, sam po sebi nije sporan. Međutim, ocenjuju da su problematični kriterijumi za dodelu ekonomskog državljanstva, koji bi trebalo da budu stroži i upravljeni prema tome da Crna Gora ostvari korist.

NAJJEFTINIJI STAN 190.000 EVRA

U PONUDI nekretnina koje prodaje "Porto Montenegro" su studio, jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani, koji koštaju od 190.000 do 347.000 evra, dok cene za trosobne penthaus luksuzne apartmane nisu objavljene u brošuri i dobija ih samo zainteresovani klijent u direktnom kontaktu. Prema procenama "Porto Monenegra", izgradnja naselja Boka Plejsa, u kome će se otvoriti 96 novih radnih mesta, koštaće skoro 50 miliona evra, a planirano je da bude završeno na proleće 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna