POL RAZARA PORODICU: Mitropolija protiv Nacrta zakona o rodnom identitetu po samoodređenju

I. D. Stojadinović

12. 03. 2024. u 12:36

MITROPOLIJA crnogorsko-primorska protiv je Nacrta zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja. Po spornom Nacrtu, crnogorski državljanin ima pravo da promeni oznaku pola, lično ime i jedinstveni matični broj u matičnim i drugim registrima i ličnim dokumentima. Ovo pravo ima i dete starije od 15 godina uz saglasnost roditelja. Iz MCP smatraju da se na ovaj način deci nameće da budu ono što nisu, i o čemu ne mogu, na zreo i valjan način ništa da znaju, a uskraćuje im se da budu ono što jesu - deca.

ПОЛ РАЗАРА ПОРОДИЦУ: Митрополија против Нацрта закона о родном идентитету по самоодређењу

V. Kadić

Iz Mitropolije poručuju da takav pogled na svet ugrožava svetinju života i ljudsko dostojanstvo.

- Ovaj Nacrt, ne samo da ugrožava duh tradicionalne i u Boga verujuće Crne Gore, nego se jasno kosi sa postojećim pravnim normama ove države. Prema važećem Porodičnom zakonu, porodica je osnovna zajednica života, a državne institucije treba da joj obezbede pomoć i podršku u obavljanju njenog prirodnog i tradicionalnog posla, a ne da joj oduzimaju decu i da umanjuju njenu ulogu u procesu vaspitanja - objašnjavaju u MCP.

Vrednosti oko kojih se ne pogađa

ŽIVIMO u društvu koje zna za takve kategorije koje se teško ili nikako ne dovode u pitanje - pravni poredak zemlje, simboli državnosti, imovina, sloboda reči. Pa se nadamo da će javnosti biti jasan i ovaj naš iskaz o vrednostima oko kojih nema pogađanja - poručili su, između ostalog, iz MCP.

Ističu da važeći propisi u Crnoj Gori kažu da deca do svoje 18 godine nisu punoletna, a to znači da nisu psiho-socijalno dovoljno sazrela da samostalno donose odluke o sebi, svom životu, i da preuzimaju potpunu odgovornost za svoje postupke.

- Nasuprot tome, predlagač ovoga Zakona u nacrtu nastoji, kršeći postojeći Porodični zakon, pa i Ustav države, da uvede u pravni sistem odredbe koji nisu ni pravni napredak, niti usklađivanje sa standardima Evrope, nego početak uništavanja naše omladine. Uništavanje prava deteta da sazri, da bi tek onda kada sazri, moglo da odlučuje o svom životu - navode iz Mitropolije.

"Garancije"

NAMERA ovog zakona je da se regulišu i propišu prava kojima se garantuje dostojanstvo i sigurnost čoveka, nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta, privatnosti i ličnih prava. Ovo su neki od razloga pisanja Nacrta pomenutog zakona, koje navode iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Besmislenim i suludim smatraju odredbe da dete sa svojih 15 godina nekim svojim iskazom odredi svoj pol, nasuprot onom koji je dobio od Boga, a preko zakona prirode.

- Da li bi ministri u Vladi, kao predlagači ovog štetnog teksta, recimo promenili svoj pol, i svoj matični broj? Ako bi, neka tu ambiciju kandiduju na sledećim izborima kao svoju ponudu narodu i glasačima, a ako ne bi, zašto takvu mogućnost nude i preporučuju 15-godišnjoj, maloletnoj deci - pitaju iz Mitropolije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave