STO DANA OPTIMIZMA: Ocene za rad Spajićeve vlade

V.K.

06. 02. 2024. u 16:17

UOČI obeležavanja sto dana rada Vlade Crne Gore, premijer Milojko Spajić naglašava pozitivne efekte njegovog tima, uprkos kritikama koje konstatntno dolaze iz dela vlasti i opozicije.

СТО ДАНА ОПТИМИЗМА: Оцене за рад Спајићеве владе

Vlada Crne Gore

Iako je period vladavine kratak, ambasadori država članica Evropske unije u Podgorici poslali su lepu poruku -da su rezultati Vlade očigledni. Ova ocena usledila je uprkos štrajkovima, protestima i najavama novih obustava rada sindikalnih organizacija.

Kao deo pozitivnih stvari koje su Spajić i njegov tim postigli premijer posebno akcentuje postignuti najširi društveni dogovor za održavanje popisa stanovništva koje je više puta odlagano. Ukazao je i na napore Vlade na izbegavanju uvrštavanja Crne Gore na „sivu listu“ Manivala, poručujući da je usvajanje fiskalno odgovornog budžeta za 2024.godinu jedan od najznačajnijih rezultata u prva dva meseca mandata.

-Važno je istaći izuzetnu saradnju sa Skupštinom Crne Gore zahvaljujući čemu smo napravili pomake u poglavljima 23. i 24, na koje je Crna Gora dugo čekala. Uloženo je mnogo truda i zato danas govorimo o skorijem zatvranju pregovaračkih poglavlja. To je ono što naši građani i očekuju, poručio je premijer.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je ohrabrila Vladu da nastavi pozitivan trend reformi iz evropske agende, naročito u ključnim  oblastima vladavine prava. Ona je pozdravila usaglašenost  Crne Gore sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije.

Podrška Makrona

PREMIJER Milojko Spajić saopštio je da je predsednik Francuske Emanuel Makron na zajedničkom sastanku u Jelisejskog palati u Parizu kazao da je Crna Gora prva naredna članica Evropske unije i ponudio ekspertsku i svaku drugu pomoć.

NVO Centar za građansko obrazovanje i Damar saopštili su da raste oprezni optimizam građana da zemlja ide u dobrom pravcu i da se situacija stabilizuje. Učinak rada prvih 100 dana  rada Vlade  se ocenjuje na 2.7 na skali od 1 do 5, a kroz različite atribute ova Vlada ima bolju percepciju od prethodne dve. Ostaje uverenje da se do posla ili napredovanja u državnoj upravi dominantno stiže preko ličnih ili partijskih veza.  Građani nisu zadovoljni radom opozicije, podržavaju zahteve  prosvetara i srednjeg medicinskog kadra za povećanje zarada, dok raste skepsa oko dometa institucija  da neselektivno postupaju u procesuiranju  zloupotreba svih vlasti. Podeljeni su stavovi oko životnog standarda i slaba informisanost oko programa Evropa sad 2.

Kada je reč o poverenju u premijera Milojka Spajića, rezultati istraživanja pokazuju da 57 odsto anketiranih građana  izražava određeni nivo poverenja u premijera.

Za Srbe u Crnoj Gori važan je Spajićev čvrst stav da je neminovna rekonstrukcija Vlade  u ovoj godini i da u nju treba da dođu konstituenti koalicije Za budućnost Crne Gore –Nova sprska demokratija i Demokratska narodna partija. To je, zapravo, jedan od temeljnih elemenata sporazuma o vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!