HERCEG NOVI SLAVI: Uoči Božića badnjaci nalagani u hramovima od Sutorine do Luštice

V.V.

06. 01. 2024. u 23:02

PUNI su danas i radosni bili hercegnovski hramovi u kojima su pravoslavni vernici prisustvovali liturgijama a potom i sabornom nalaganju badnjaka.

ХЕРЦЕГ НОВИ СЛАВИ: Уочи Божића бадњаци налагани у храмовима од Суторине до Луштице

Foto:V.V.

Nalaganje badnjaka organizovano je na Mokrinama, Kamenom, Podima, Mojdežu,  u mestima  duž hercegnovske rivijere, kod crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj,uz crkvu Preobraženja u Igalu,gde je sa vernicima bio i predsednik Herceg Novog Stevan Katić. On će prisustvovati i ponoćnoj liturgiji u  crkvi Sv. Arhangela Mihaila u Starom gradu.

Foto:V.V.

 

Predsednik Katić poručio je između ostalog da mu je drago što je u Herceg Novom nalaganje badnjaka organizovano od Sutorine do Luštice,što Herceg Novi nastavlja tradiciju sabiranja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića. Uz zdravlje, radost i uspeh poželeo je svima i slogu i nauk praštanja i mirenja.

Jedna od poruka arhijerejskog namesnika hercegnovskog oca Obrena Jovanovića bila je da se u ovoj  „svetoj noći mire i nebo i zemlja“.

Foto:V.V.

 

- Mnogo vernika i dece je pred hramom Svetog Arhangela Mihaila, a to nas najviše raduje… Ogrejali smo se ovde oko Vitlejemske vatre, i sve to što radimo, svi ti naši običaji imaju duboko ukorenjenog smisla u nešoj veri hrišćanskoj… Ova materijalna vatra koju ovde gorimo, ona nas podseća na tu nebesku i svetu vatru koju je sami Gospod naš doneo svojim rođenjem, rekao je otac Obren.

Meštanima se u svim hramovima pridružio i veliki broj Rusa i Ukrajinaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!