PROSVETNI RADNICI ISPRED SKUPŠTINE CRNE GORE TRAŽE POVEĆANJE PLATA: Povišice ili štrajk i tužbe

I. D. S.

27. 12. 2023. u 20:00

UKOLIKO se "zarad fotelja i opstanka koalicija" Vlada i poslanici odluče da ignorišu povećanje plata na koje su se obavezali i ne uvrsti ga u budžet za narednu godinu, drugo polugodište počeće sa štrajkom, a uslediće i tužbe, poručili su prosvetari na protestu ispred Skupštine Crne Gore.

ПРОСВЕТНИ РАДНИЦИ ИСПРЕД СКУПШТИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ ТРАЖЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА: Повишице или штрајк и тужбе

I.D.S.

Kako su naglasili, traže samo ono što ih sleduje, a što je predviđeno Granskim kolektivnim ugovorom.

Nekoliko hiljada prosvetnih radnika iz svih krajeva Crne Gore okupilo se ispred parlamenta pod sloganom "Javni čas", revoltirani što u predlogu budžeta za narednu godinu nije bilo prostora za 10 odsto povećanja koje predviđa GKU.

Kako su poručili Vladi i poslanicima, ukoliko većina ne podrži amandman kojim bi ipak bilo odvojeno 18 miliona evra za povišice, drugo polugodište počeće štrajkom.

Predsednik Sindikata prosvete Radomir Božović kazao je i da već razmatraju pokretanje tužbe za taj slučaj, te se obraćaju i međunarodnim institucijama. Podsetio je da je GKU predviđeno, pored prošlogodišnjeg povećanja od 20 odsto, još po 10 ovog i narednog januara.

Zavukla ruku u njihove džepove

RADOMIR Božović se obratio se i ministarki prosvete Anđeli Jakić Stojanović, spočitavajući joj da je već nakon mesec dana ministrovanja izvela prosvetare na ulicu. Dodaje da će biti prva na toj funkciji koja je ruku zavukla u njihove džepove. Za ćutanje su prozvani i lider Demokrata Aleksa Bečić i SNP, koji su se u izbornoj kampanji hvalili da su podržali i obezbedili povećanje zarada, ali i lideri DNP-a i NSD-a Milan Knežević i Andrija Mandić.

- Onda, odjednom, ko grom iz vedra neba, saznajemo da budžetom nije predviđeno ugovoreno povećanje. Neće nama tih 10 odsto promeniti živote, inflacija je već pojela prethodno povećanje, ali danas držimo čas za odbranu pravde i dostojanstva. Tražimo da država ispuni obavezu prema prosvetnim radnicima i ispuni Granski kolektivni. Premijeru, u ekspozeu ste najavili da će prosveta da vam bude u fokusu. Da će prosvetni radnik biti zadovoljan i motivisan. Vaš ekspoze se posle mesec dana raspade, kao mehur od sapunice. Jeste li vi od onih premijera koji su nam ranije poručivali da smo samo jedinica koja troši, a ništa ne proizvodi? Mi, gospodine premijeru, proizvodimo budućnost ove zemlje. Dok to naši vlastodršci ne shvate, da je prosveta stub i motor razvoja jedne zemlje, našem društvu neće biti dobro - poručio je Božović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)