SPORAZUM BEZ DATUMA: DPS potpisao dokument o popisu koji im je uputio premijer Crne Gore Spajić

V.K.

22. 11. 2023. u 06:15

DEMOKRATSKA partija socijalista je potpisala sporazum o popisu koji im je uputio premijer Milojko Spajić, nekoliko sati kasnije nakon što ga je on "overio".

СПОРАЗУМ БЕЗ ДАТУМА: ДПС потписао документ о попису који им је упутио премијер Црне Горе Спајић

Vlada Crne Gore

U sporazumu nije preciziran datum održavanja popisa, mada je on predviđen predlogom izmena i dopuna zakona da bude od 30. novembra do 15. decembra o kome će se izjasniti poslanici parlamenta.

Sednica Skupštine zakazana je za danas na Cetinju u 12 sati, ali je u njen dnevni red uvršten isključivo predlog za izbor sedmog sudije Ustavnog suda, ne i predlog izmena i dopuna zakona o popisu.

Pored Danijela Živkovića, v. d. predsednika DPS-a, sporazum su potpisali i predsednici pet veća, saveta manjinskih naroda - Srpskog nacionalnog saveta, Bošnjačkog veća, Nacionalnog saveta Albanaca, Hrvatskog nacionalnog veća, Saveta Muslimana i Romskog saveta. Ostalo je da do kraja dana paraf na ovaj dokument stave i iz Bošnjačke stranke.

Potpisnici su ocenili da će sporazum stvoriti uslove za održavanje legitimnog, kontrolisanog i verodostojnog popisa, čije će rezultate svi uvažiti".

- Nadamo se da će se u narednim danima sporazum implementirati i zajednički stvoriti uslove za validan, legitiman i kredibilan popis stanovništva - navodi se u zajedničkom saopštenju.

O sudiji

POSLANICI novog saziva crnogorske skupštine izjasniće se danas o predlogu da Faruk Resulbegović bude izabran za nedostajućeg sedmog sudiju Ustavnog suda. Za izbor ovog kandidata, koji obavlja funkciju tužioca u ulcinjskom tužilaštvu, za izbor je potrebno 49 glasova (od 81). U prvom krugu glasanja, u februaru on nije dobio dvotrećinsku većinu od 54 poslanika. Podršku Resulbegoviću najavili su ovog puta poslanici vladajuće većine, kao i opozicioni Građanski pokret URA.

Vlada je, u cilju kontrole popisa, opoziciji ponudila izradu softvera, proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa podataka, dodatnu kontrolu kroz ručno brojanje podataka o nacionalnosti, veri i jeziku, parlamentarni nadzor nad popisom, zabranu partijama da vode popisne kampanje, izbor novih popisivača i njihovih instruktora.

Lider Socijaldemokrata Damir Šehović saopštio je da je potpisao sporazum o popisu koji je Spajić dostavio opoziciji.

- Potpisivanje sporazuma znači da su se politički akteri obavezali da implementiraju kontrolne mehanizme koji su u sporazumu sadržani. Ukoliko budu implementirani pre 30. novembra popis može početi, ukoliko ne - zna se šta nam je činiti - poručio je Šehović, dodajući da su insistirali da datum popisa sporazumom ne bude preciziran.

Opozicija ostaje pri stavu da u narednih desetak dana nije moguće uspostaviti sve uslove predviđene sporazumom. Prete novim bojkotom popisa ukoliko ne budu ispunjeni svi uslovi iz sporazuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)