LAŽNIM MEJLOVIMA "PECAJU" PODATKE I NOVAC: Upozorenje crnogrskog Telekoma građanima Crne Gore

I. D. S.

20. 11. 2023. u 16:30

CRNOGORSKI "Telekom" upozorio je svoje korisnike da ne nasedaju na mejl koji je velikom broju građana prethodnih dana stigao, a u kojem se traži ažuriranje podataka.

ЛАЖНИМ МЕЈЛОВИМА ПЕЦАЈУ  ПОДАТКЕ И НОВАЦ: Упозорење црногрског Телекома грађанима Црне Горе

Foto Shutterstock

Napominju da ne otvaraju link u pošti, te da nipošto ne ostavljaju lične podatke. Reč je, kažu, o takozvanom "fišingu" koji za cilj ima uzimanje podataka i krađe.

Isto upozorenje uputili su i iz Nacionalnog centra za odgovor na računarsko-bezbednosne incidente u sajber prostoru Crne Gore - CIRT. Kažu da su uveliko aktivne fišing kompanije koje ciljaju korisnike banaka, i pozivaju na oprez.

Iz ove kompanije naglašavaju da elektronskom poštom ili SMS nikada neće tražiti lične podatke, među kojima su brojevi bankarskih kartica, PIN kodovi, šifre.

- Dakle, podaci korisnika nisu ugroženi, osim ukoliko ne odu na link koji su dobili i sami ih ne podele - napominju iz te kompanije.

Iz CIRT-a navode da ovakvi pokušaji krađe podataka nisu novina, ali i da neće prestati, te građane pozivaju na oprez. Napominju i da su danima aktivne fišing kompanije koje ciljaju klijente banaka.

Ne treba otvarati linkove

U SLUČAJU prijema takve poruke ne treba slati odgovor niti otvarati linkove. Kako bi prepoznali da se radi o lažnim mejlovima, preporučuju da se sadržaj dobro pročita jer "fišing poruke obično sadrže mnogo gramatičnih grešaka", te da se kursor miša zadrži iznad linka kako bi se uverili da li počinje sa "https", što znači da se radi o zvaničniom sajtu. Napominju i da banke nikada ne traže podatke sa kartice, kodove, niti kopije ličnih dokumenata.

- Cilj ovakvih poruka je preuzimanje podataka korisnika bankarskih usluga, poput korisničkog imena, lozinke, broja tokena i jedokratne lozinke za prijavu na digitalne usluge banke, kako bi ostvarili pristup bankarskim aplikacijama. U lažnim porukama uglavnom se navodi da je bankovna kartica ili račun blokiran, da je iz sigurnosnih razloga potrebna izmena lozinke ili da je potrebno preuzeti aplikaciju - navode iz CIRT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini