OVDE U PODGORICI JE DUBOKO ZASAĐEN NAŠ KOREN: Beseda patrijarha Porfirija - "Sveti Sava odredio kurs broda našeg naroda"

V.K.

15. 10. 2023. u 12:40

PATRIJARH srpski Porfirije služio je danas patrijaršijsku liturgiju u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.

ОВДЕ У ПОДГОРИЦИ ЈЕ ДУБОКО ЗАСАЂЕН НАШ КОРЕН: Беседа патријарха Порфирија - Свети Сава одредио курс брода нашег народа

Foto: V.K.

Tokom patrijaršijske liturgije patrijarh Porfirije je u svojoj besedi naglasio da smo mi narod pravoslavne vere koja je naš podtekst međusobnih odnosa, duhovne kulture.

- Srpski narod je mnogo vekova bio bez svoje države, ali nikada nije odustao od svog identiteta, niti od svoje Srpske pravoslavne crkve koja ga je čuvala i bila institucija plodnog i bogatog stvaralaštva  kojem se divi ceo svet - naglasio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je podsetio da su Srbi danas rasejani po celom svetu, ali ono što ih u jedno veže jeste pravoslavna vera i SPC.

- Ovde u Podgorici je duboko zasađen naš koren. Ovde je rođen srpski župan Stefan, ujedinitelj Raške i Zete, otac prvog srpskog arhiepiskopa Svetoga Save koji je podigao svetogorsku svetinju Hilandar i odredio kurs broda našega naroda kroz Scile i Haribde. Zato ovde znamo ko smo, koje smo vere, kojim jezikom govorimo i narodu kojem pripadamo. Način našeg postojanja je vera u živoga Boga. Vera na koju naš Gospod poziva je vera koja će se ovaplovili u ljubav. Logika ovog sveta je da se ne može prihvatiti da ljubimo neprijatelja svojega - naglasio je patrijarh i ponovio da narod u Podgorici i Crnoj Gori zna da pripada srpskom narodu, da govori srpskim jezikom Svetog Save, Njegoša, Ljubiše, Marka Miljanova...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu