KOVAČ NAJAVIO POTPISIVANJE: Potreban dokument o saranji sa Srbijom u vezi izručivanja sopstevenih državljana

Tanjug

12. 10. 2023. u 14:19

CRNOGORSKI ministar pravde Marko Kovač rekao je na današnjoj sednici Vlade da će, ako dokument o saradnji sa Srbijom u vezi sa izručenjem sopstvenih državljana bude usvojen, već u ponedeljak će biti potpisan sa srpskom ministarkom pravde Majom Popović.

КОВАЧ НАЈАВИО ПОТПИСИВАЊЕ: Потребан документ о сарањи са Србијом у вези изручивања сопстевених држављана

Vlada Crne Gore

- Postojećim ugovorom u okviru krivičnih dela korupcija, za koja se može dozvoliti izručenje sopstvenih državljana nisu predviđena krivična dela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju i zloupotrebe ovlašćenja u privredi. Imajući u vidu značaj i učešće ovih krivičnih dela kod obe strane u pogledu krivičnih gonjenja i kažnjavanja za krivična dela korupcije - naveo je Koač.

Kovač je rekao i da izvršenje ovih krivičnih dela često ima i internacionalni karakter kako bi se onemogućilo privođenje pravdi usled državljanstva, nametnula se potreba proširivanja ugovora sa ciljem da se za ova krivična dela može dozvoliti izručenje sopstvenih državljana.

On je istakao da ova krivična dela spadaju pod nadležnost SDT-a. 

- I otvara se mogućnost da jedna drugi mogu izručivati sopstvene državljane radi privođenja pravdi - rekao je ministar Kovač.

Ministar zadužen za sektor bezbednosti Zoran Miljanić kazao je da pozdravlja izmene ugovora, ali napoiminje da treba poštovati već potpisane ugovore.

- Mi imamo šefa organizovane kriminalne grupe koji je u Beogradu godinama. Radi se o presuđenom predmetu i nadam se da bi to trebalo da bude razlog više da se u okviru ovog sporazuma i ovo pitanje pokrene i da ruka pravde dođe do onih do kojih je odavno morala doći - kazao je Miljanić.

Sa njim se saglasio i predsednik Vlade Dritan Abazović.

- Moramo da vidimo kako da dođemo do onih ljudi koje potražuje naša država, a čije su adrese poznate - saopštio je Abazović.

BONUS VIDEO: Sastanak ministarke pravde Maje Popović i predsednice Društva sudija Srbije Snežane Bjelogrlić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!