NOVA NEVOLJA ZA INSTITUT IGALO: Norvežani najavili raskid ugovora

V.V.

22. 09. 2023. u 16:23

Poslovanje Instituta Igalo sa Norveškom koje traje bezmalo pola veka, možda će biti prekinuto.

НОВА НЕВОЉА ЗА ИНСТИТУТ ИГАЛО: Норвежани најавили раскид уговора

Foto: V.V.

 Dugovi, protesti radnika, neizvestan status ove ustanove poljuljali su poverenje do te mere da su Norvežani za sledeću sedmicu najavili dolazak u Igalo i obrazloženje odluke da za 2024. raskinu jedini stalni ugovor koji je Institut imao.

- O razlozima zašto raskidaju ugovor ne želim da spekulišem niti prejudiciram. Želim da ugostim ljude iz Norveške, da ih saslušamo i iznesemo svoje mišljenje. Loše je  za nas što je to jedini siguran ugovor koji je Institut imao, na njemu  smo gradili buduću strategiju i program, a u nekoliko navrata smo rekli da bi možda trebalo zasnovati još neki program ili ugovor uz taj  jer samo on jedan nije dovoljan – komentarisao je v.d. direktor Instituta dr Savo Marić.

Malo optimizma ostavlja činjenica da je u dopisu iz Norveške naznačena samo 2024. godina, pa će u menadžmentu Instituta tražiti način da ih tokom razgovora ubede da ugovor zasnovan na pedesetogodišnjoj tradiciji, ipak, produže.

– Što se tiče Instituta, norveški državn program je jedna od najvažnijih i moramo učiniti sve da tu  saradnju nastavimo - izričit je dr Marić.

Prema njegovim rečima do sada nisu postojale ni naznake da može doći do raskida ugovora, ali kako je reč o ozbiljnoj zdravstvenoj ustanovi u Oslu i ozbiljnom, državnom programu, i oni su pratili stanje u Institutu.

Proteklih meseci u Institutu su imali problem sa  kašnjenjem plata od četiri meseca, štrajk pojedinih sektora, proteste. Sve je to bilo bovod  za stalne upite iz Norveške, jer oni vode računa da radnici budu zadovoljni, objašnjava dr marić.

-U ugovoru sa njima to je definisano,ali ako imaju saznanje da naš radnik ne prima platu četiri meseca, zaključuju da ga mi, kao institucija, ne poštujemo – smatra dr Marić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!