PRESTONICA OTIMA GROBLJE SPC! Grad Cetinje podneo tužbu, traže da se imovina MCP upiše kao državna

V.K.

01. 09. 2023. u 19:00

GRADONAČELNIK Cetinja, Nikola Đurašković, funkcioner Socijaldemokratske partije Crne Gore, saopštio je da su institucije Prestonice predale Osnovnom sudu u tom gradu tužbe kojima traže da se određena imovina Mitropolije crnogorsko-primorske upiše na državu i na prestonicu. Reč je o groblju u naselju Građani smeštenom u Riječkoj nahiji.

ПРЕСТОНИЦА ОТИМА ГРОБЉЕ СПЦ! Град Цетиње поднео тужбу, траже да се имовина МЦП упише као државна

Prestonica Cetinje

Iz Mitropolije su naveli da Đurašković ne odustaje od anticivilizacijskog i nepravednog odnosa prema Mitropoliji i njenoj imovini, potpuno ignorišući činjenicu da su narod i nadležne institucije Crne Gore o pitanju crkvene imovine već dali svoj sud, što se pokazalo i na primeru pokušaja otimanja crkve na Ćipuru. Ovakvi potezi Đuraškovića, kako ocenjuju, služe samo u marketinške svrhe cetinjske lokalne samouprave.

- I dokazivanja da se nalaze na "pravovernoj" ideološkoj anticrkvenoj liniji. Sigurno je da ne služe vladavini prava niti interesima građana Cetinja i Crne Gore. Mitropolija crnogorsko-primorska će koristeći zakonske mogućnosti braniti svoju imovinu, a na nadležnim organima prestonice, koje je gradonačelnik uveo u ovakvu situaciju, ostaje nemogući, i usuđujemo se reći, nečasni zadatak da osporava nespornu i vekovnu crkvenu imovinu - zaključuju u saopštenju.

Gradonačelnik Cetinja reagovao je na saopštenje Mitropolije crnogorsko-primorske u kojem kaže da je njihova obaveza da "crnogorski hramovi budu upisani kao svojina naše države, kao zaštićena kulturna dobra, koja će biti u službi svih građana Crne Gore, kao i Crnogorske pravoslavne crkve kojoj je to pravo uskraćeno više od 100 godina".

- Tako je bilo do njenog nasilnog ukidanja i naša je obaveza da se za to pravo do kraja borimo - poručio je Đurašković, zapretivši da nema te politike i funkcije koja može biti važnija od borbe za "elementarna ljudska prava verujućih Crnogoraca i prava CPC da služi u crnogorskim hramovima".

Neće stati

NIKOLA Đurašković je saopštio da ovo nije jedina tužba protiv SPC, već samo prva u nizu.

- Biće još sličnih postupaka. U saradnji sa meštanima i mesnim zajednicama sa teritorije Cetinja pripremamo pokretanje novih postupaka, čiji je cilj upis svojine na državu, a da pravo raspolaganja ima prestonica - poručio je Đurašković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu