SPORAZUMOM DO REŠENJA: Vlada CG usvojila predlog protokola za rešenje duga Instituta Igalo prema Jugobanci AD Beograd

V.V.

31. 08. 2023. u 18:25

Informacija o dugovanju Instituta „Igalo” prema Jugobanci AD Beograd u stečaju sa predlogom Protokola o saradnji usvojena je na telefonskoj sednici Vlade Crne Gore, a na osnovu saglasnosti većine članova.

СПОРАЗУМОМ ДО РЕШЕЊА: Влада ЦГ усвојила предлог протокола за решење дуга Института Игало према Југобанци АД Београд

FOTO.V.V.

Podsećamo, na sastanku ministara finansija  Crne Gore i Srbije održanom početkom avgusta u Beogradu, razgovarano je o rešavanju složene situacije u kojoj se nalazi Institut a koja je zbog visoke zaduženosti, i  prema Jugobanci AD, odnosno nadležnoj Agenciji za osiguranje depozita Srbije, vu zdravstvenu ustanovu vodila ka blokadi računa i stečaju.

- Crna Gora ima obavezu izmirenja duga prema Jugobanci AD u stečaju na osnovu pravosnažne sudske presude. Istovremeno, postoji neizmirena obaveza Srbije prema Crnoj Gori za staru deviznu štednju. Kako bi se izbegla eventualna blokada Instituta, a time i gotovo izvestan stečaj, potrebno je u najkraćem roku između dve Vlade dogovoriti način i dinamiku rešavanja ova dva pitanja, navedeno je u informaciji sa sastanka.

Predlog je da se dugovanje Crne Gore prema Jugobanci umanji za iznos koji  Srbija duguje po osnovu stare devizne štednje, a time bi bile umanjene i ukupne obaveze Instituta. Što je najvažnije,bila bi otklonjena i najveća pretnja uvođenje stečaja.

Razgovarano je i o mogućnosti dugoročne saradnje Instituta  sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje Srbije, tako što bi  zdravstvenim osiguranikcima Srbije bila obezbeđeno korišćenje usluga Institituta, što se temelji na dobrim iskustvima iz ranijeg perioda.

Agencija za osiguranje depozita Srbije dostavila je predlog  Protokola o saradnji koji se odnosi na koordinaciju aktivnosti kojima se regulišu odnosi u vezi sa dugovanjem Instituta prema Jugobanci AD Beograd u stečaju i pokretanju postupka izvršenja.

Protokolom se utvrđuju i smernice uređenja međusobnih prava i obaveza, konstatuje činjenično stanje, utvrđuju iznosi dugovanja Instituta i Crne Gore, kao i dugovanja Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!