KO JE KRIV ZA BRISANJE JEZIKA? Nestao crnogorski sa sajta digitalne škole, kadar sa FCJK optužuje Ministarstvo prosvete

V.K.

29. 08. 2023. u 22:48

DA li slučajno ili ne, ali nestanak crnogorskog jezika na sajtu digitalne škole podigao je na noge kadar sa fakulteta tog jezika na Cetinju. Iz Ministarstva prosvete saopštili su da je za brisanje jezika odgovoran "Majkrosoft" i da očekuju da se taj tehnički problem ubrzo reši.

КО ЈЕ КРИВ ЗА БРИСАЊЕ ЈЕЗИКА? Нестао црногорски са сајта дигиталне школе, кадар са ФЦЈК оптужује Министарство просвете

FCJK

Sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost su sa žaljenjem konstatovali da je ministarstvo iznelo "notornu laž":

- Ministarstvo prosvete Crne Gore je institucija koja negira postojanje crnogorskog jezika, a kroz to negira i značaj i vrednosti crnogorskog Ustava i Crne Gore kao građanskog društva. Oni koji otvoreno govore crnogorskim jezikom proćerani su s pozicija RTCG, pridev "crnogorski" po hitnom je postupku proćeran iz Statuta podgoričke Narodne biblioteke "R. Ljumović", a u istom je duhu i maniru crnogorski jezik u javnoj upotrebi otpriznat od strane Ministarstva prosvete - navodi se između ostalog u saopštenju FCJK.

Iz Ministarstva prosvete kojim rukovodi ministar Mijomir Vojinović poručuju da oni nisu mogli uticati na bilo koji način na tehničke probleme koji su u nadležnosti "Majkrosofta" i njihove platforme Learning Pasport. Tako je došlo do automatskog brisanja naziva crnogorskog jezika, "što je ukazano timu Majkrosofta".

- Očekujemo da se ta, ali i neke druge uočene greške koje se tiču funkcionalnosti, budu u najskorijem roku ispravljene. Na korekciji ovih tehničkih problema se intenzivno radi u saradnji sa Unicefom i "Majkrosoftom" i verujemo da će uskoro biti otklonjene - navodi se u saopštenju resornog Ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)