NEKA SU BILA STARA I 50 GODINA: Nelegalna seča stabala u Nacionalnom parku Durmitor (FOTO)

M. D.

17. 08. 2023. u 15:18

EKOLOŠKI aktivisti tvrde da je u Nacionalnom parku Durmitor posečeno na desetine stabala, od kojih su neka stara i do 50 godina, o čemu su obavestili Agenciju za zaštitu životne sredine.

НЕКА СУ БИЛА СТАРА И 50 ГОДИНА: Нелегална сеча стабала у Националном парку Дурмитор (ФОТО)

Foto: Aleksandar Dragićević

Prošle nedelje Dejan Dajković je zatekao posečena stabla u NP Durmitor na dve lokacije. Kao odgovoran građanin seču je prijavio koji su prijavu uredno prosledili NP Durmitor. Iz NP Durmitor osobi koja je sekla prosledili su broj telefona i ime osobe koja je prijavila.

-Kako ne bismo dozvolili da se još jedna seča u NP Durmitor zataška obavestili smo Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore a onda sa njima juče izašli na teren da obiđemo ove dve lokacije očekujući desetak posečenih stabala, naveo je  Alesandar Dragićević na svom fejzbuk profilu.

Navodi da su odlučili da obiđu širi pojas na potezu Mioč poljana - Razvršje i da su ostali šokirani i poraženi zatečenim stanjem.

-Na desetine i stotine posečenih stabala neka od njih i 50-70 godina stara, bez doznaka, veliki broj zdravih panjeva, ostavljen šumski nered da se suši...-navodi Dragićević, dodajući da su potom sa Milošem Lazarevićem obišli i jednu lokaciju na 200 metara od samog grada gdje su  zatekli više sakrivenih panjeva i sveže tragove devastacije.

-Iz NP su priznali da prećutno dozvoljavaju meštanima da koriste "izvale" i "sušike" za ogrev a ko god živi na severu zna da je to laž jer četinare skoro niko ne loži jer brzo gore i začepe odžak. Ova se stabla isključivo izvlače za građu.

Krivično je delo seča stabala, kao što su krivična dela i zloupotreba službenog položaja, saučesništvo u izvršenju krivičnog dela i prikrivanje krivičnog dela-navodi Dragićević.

On ističe da su nacionalni parkovi najveće crnogorsko bogatstvo pod strogim režimom zaštite.

 -Bilo kakva seča osim sanitarne sa jasnim planom i pravilima je ilegalna. Fizička lica ne mogu obavljati bilo kakvu seču. Postaraćemo se da u danima pred nama izvršimo monitoring šireg pojasa NP Durmitor i obavestimo javnost o ilegalnim aktivnostima-zaključio je Dragićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)