KONZERVACIJA HADŽI DANUŠ DŽAMIJE: Saopšteno iz Javne ustanove Muzej Bijelo Polje

Марија Стевановић
Marija Stevanović

27. 07. 2023. u 07:00

POČELI su radovi na realizaciji jednog od tri projekta kojima je Opština Bijelo Polje u saradnji sa JU Muzej konkurisala kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2023. godinu, a koje je odobrila Komisija za raspodelu sredstava, Ministarstva kulture i medija Crne Gore. Reč je o projektu "Izrada konzervatorskog projekta sanacije i prezentacije dela arheoloških istraživanja otkrivenih ostataka, Hadži Danušinog vakufa".

КОНЗЕРВАЦИЈА ХАЏИ ДАНУШ ЏАМИЈЕ: Саопштено из Јавне установе Музеј Бијело Поље

MILUTIN SEKULOVIĆ

Ovo je saopšteno iz Javne ustanove Muzej Bijelo Polje, gde su pre godinu dana, u strogom centru grada, gde su gradske vlasti nameravale da sagrade još jednu fontanu, neimari otkrili ostatke džamije!

Čim su radnici naišli na kamenu ploču sa natpisom "Od vakufa Hadži Danuš", kako je utvrđeno na staroosmanskom jeziku, radovi su obustavljeni. Islamska zajednica je u dogovoru sa Opštinom Bijelo Polje i Centrom za arheologiju pokrenula istraživanja na području gradskog trga. Ustanovljeno da se radi o ploči koja je stajala na česmi - šadrvanu koji je 1771. godine izgradio Abdi-paša.

- Svedoci smo onoga o čemu smo godinama pričali, da se na gradskom trgu u Bijelom Polju nalazila džamija sa pratećim objektima i mezarjem. Islamska zajednica će u narednom periodu, kao i do sada, dati svoj maksimum u očuvanju svoje baštine - kazao je reis IZ u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!