NERAD PODRIVA SEZONU: Zatvorene radnje nedeljom umanjuju uspešnost turizma

I. D. S.

20. 07. 2023. u 11:57

LETNjA sezona uveliko je već počela, te je sada već jasno da će eventualne izmene zakona kojim bi se tokom sezone rad trgovinama dozvoljavao i nedeljom, čekati naredno leto. Zbog toga i dalje negoduju poslodavci, tvrdeći da se neradnom nedeljom ne mogu postići maksimalni pozitivni efekti od turizma od koje bi korist imali i privreda i zaposleni, ali i država.

НЕРАД ПОДРИВА СЕЗОНУ: Затворене радње недељом умањују успешност туризма

Foto investitor.me

Iako je još u aprilu bilo reči o izmenama Zakona o unutrašnjoj trgovini, odnosno uvođenju radne nedelje tokom sezone u nekom obliku i ovog leta radnje su zatvorene nedeljom.

- Ako kažemo da od sezone živimo i da ona generiše 25 odsto bruto društvenog proizvoda, a mi gasimo čitav sektor privrede na jedan dan u nedelji i tokom praznika, onda sami možemo da izvučemo zaključke kakve posledice možemo da imamo - rekao je zamenik generalnog sekretara Unije poslodavaca Filip Lazović. - Predlagali smo da se radi samo jedna smena ili prva ili druga, da zaposleni koji su angažovani taj dan dobiju povećanje dnevnice za 80 odsto tog dana. Drugo rešenje je da se o Zakonu o trgovini izjasni Ustavni sud. Podneli smo inicijativu, ali do danas nemamo odgovor.

Radilo bi 15 odsto

PREMA proračunu USSCG, kada bi se tokom sezone dozvolio rad trgovinama, za tih pet meseci radilo bi 15 odsto od ukupno 45.000 zaposlenih u trgovini, s tim što bi i inspekcijski nadzor bio pojačan.

Spremni na kompromis sa poslodavcima bili su i u sindikatu.

- Predlog je bio da se trgovina na veliko i malo može obavljati nedeljom od 1. juna do 31. avgusta i 1. decembra do 31. januara od 7 do 15 časova ili od 15 do 23 časa, osim u prodajnim objektima smeštenim u okviru trgovačkih centara u kojim se trgovina na malo može obavljati samo u vreme od 10 do 18 časova - pojasnili su u USSCG.

Ipak, ovakav model rada tokom sezone sprečili su poslanici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)