"ODRAZ TRENUTKA U KOME ŽIVIMO": Bošnjačka stranka iznenađena odlukom Crne Gore da ne podrži Rezoluciju UN

M. SEKULOVIĆ

15. 07. 2023. u 11:04

ODLUKA predstavnika Crne Gore pri UN, da ne podrži Rezoluciju o verskoj mržnji koju je predložio Pakistan nakon spaljivanja Kur'ana u Švedskoj, nije odraz realnog sagledavanja aktuelnog trenutka u kojem živimo.

ОДРАЗ ТРЕНУТКА У КОМЕ ЖИВИМО: Бошњачка странка изненађена одлуком Црне Горе да не подржи Резолуцију УН

milutin sekulović

Ovako je poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić prokomentarisala odluku Crne Gore u Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava da se usprotivi usvajanju pomenute Rezolucije.

- Spaljivanje muslimanske svete knjige ili svete knjige bilo koje druge vere, za osudu je i to ne može biti nikakva sloboda izražavanja, već odraz mržnje, nepoštovanja i varvarizma. Crna Gora, kao zemlja koja baštini vrednosti jednakosti, ravnopravnosti, multietničkog sklada, mora biti među prvima u redu, kada je reč o podršci ovakvim i sličnim rezolucijama. Zato smo iznenađeni glasanjem predstavnika Crne Gore pri UN, i očekujemo da Ministarstvo vanjskih poslova saopšti detaljno obrazloženje ovakvog stava - rekla je Strujić Harbić, čija stranka ovih dana iz petnih žila nastoji da iz buduće Vlade Crne Gore eliminiše Srbe.

Iz Stranke pravde i pomirenja smatraju da je ovakav stav MIP-a duboko zabrinjavajući i nedopustiv.

Reis zasad ćuti

NI tridesetak sati od usvajanja Rezolucije, reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić, koji se oglašava na socijalnim mrežama mnogo bezazlenijim povodima, zasada nema stav o odluci Crne Gore da glasa protiv Rezolucije kojom se osuđuje svako zagovaranje i iskazivanje verske mržnje.

Podsetimo, Rezoluciji su se usprotivile SAD i Evropska unija koji su poručili da je ona u suprotnosti sa njihovim stavom o ljudskim pravima i slobodi izražavanja, za šta je glasalo 12 zemalja SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Luksemburg, Litvanija. Finska, Češka, Rumunija, Belgija, Kostarika, kojima se pridružila i Crna Gora! Usvajanje Rezolucije ipak je podržalo 28 zemalja, a sedam njih je bilo uzdržano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)