"SRSPKI JE ZNATI" Počela letnja škola srpskog jezika za strance i pripadnike dijaspore u Nikšiću

V. KADIĆ

11. 07. 2023. u 08:52

SLOGANOM "Srpski je znati" u Nikšiću je juče počela Letnja škola srpskog jezika za strance i pripadnike dijaspore. Oko srpskog jezika sabralo se više od 40 polaznika iz 13 zemalja sveta i to od SAD pa do Kine! Predviđeno je da škola traje do 26. jula, a nakon toga do 30. jula u Budvi.

СРСПКИ ЈЕ ЗНАТИ Почела летња школа српског језика за странце и припаднике дијаспоре у Никшићу

V.K.

Iz Matice srpske - Društvo članova u Crnoj Gori, koja je uz Opštinu Nikšić, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije nosilac programa su saopštili da će u odvijanje nastave i vannastavnih aktivnosti biti uključeno 16 predavača, od čega će četvoro konstantno držati časove srpskog jezika. Za polaznike će biti organizovana i predavanja iz različitih oblasti: književnost, geografija, istorija, biologija mora, religija, psihologija, filmska i likovna umetnost.

U Nikšić je iz dalekog Lila došao Remi Hue, francuski državni službenik.

- Obožavam srpski narod, njegovu pravoslavnu veru, jezik, kulturu, ali bogme i slavnu istoriju. Poznata nam je veza Francuza i Srba u prošlosti kroz zajednička ratovanja i prijateljstva. Ta bliskost učinila je da se posvetim učenju srpskog jezika - kaže za "Novosti" Hue.

Nasilje nad jezikom

LINGVISTA i prof. dr Jelica Stojanović kaže da se u Crnoj Gori nikad nije govorio nijedan jezik osim srpski, osim u poslednjoj deceniji i po kada je napravljeno nasilje nad imenom srpskog jezika.

- Tako se i pismo srpskog jezika - ćirilica uvek zvala srpskim imenom - kazala je profesorica Stojanović. - A Nikšić je između ostalog izabran i zato što se ovde govori čistim srpskim jezikom.

U školi je i Vu Čening iz Kine, koja studira srpski jezik u Nišu, gradu u kome je, kako kaže, dobila srpsko ime - Milica.

- Da, ja sam i ovde Milica - kaže ona uz osmeh za "Novosti".

- Iako imate svega trideset slova nije lako naučiti vaš jezik. Posebno je gramatika komplikovana, kao i akcenti. I zbog toga sam ovde da to naučim.

Poljakinja Amelija Kopeć za sada zna osnove srpskog jezika, ali joj je želja da to svoje znanje unapredi.

- Zato pohađam ovu školu. Čula sam da će predavači biti elitni profesori što me posebno raduje. Verujm da ću se u Krakovo vratiti sa dobro naučenim srpskim jezikom - dodaje Kopeć.

Da je srpski lepo znati uverena je i predstavnica Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori Jelisaveta Čelanović.

- Da bismo naučili jedan jezik moramo ga živeti, znati njegov duh, i upravo je to ono što Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori nudi u Nikšiću za sve polaznike. Drago nam je što smo deo ove značajne manifestacije i nadam se da ćemo na kraju škole svi moći da pričamo na srpskom i bez prevođenja - kazala je Čelanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)