BRĐANIN SE VRAĆA NA POSAO? Ministar unutrašnjih poslova protivi se poništenju smene direktoru policije

V.K.

10. 07. 2023. u 08:20

IAKO je Upravni sud odlučio da smenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin treba da se vrati na posao, to se neće desiti. Tu poruku je poslao ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić uprkos činjenici da je presuda obavezujuća i da se u njoj navodi da je ranija odluka Vlade Crne Gore bila nezakonita. Zbog toga je sud poništio rešenje o Brđaninovoj smeni i naložili su da kabinet Dritana Abazovića 30 dana od dobijanja presude donese novo rešenje koje će biti zakonito.

БРЂАНИН СЕ ВРАЋА НА ПОСАО? Министар унутрашњих послова противи се поништењу смене директору полиције

Vlada Crne Gore

- Vlada će iskoristiti sva pravna sredstva koja joj stoje na raspolaganju da ospori to rešenje, a za to ima dosta razloga. Nikola Terzić će nastaviti da obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Uprave policije - rekao je Adžić na sednici Vlade.

Krivokapićev kadar

ZORAN Brđanin je na čelo crnogorske policije došao u februaru 2021. u vreme Vlade Zdravka Krivokapića. Smenu Brđanina i tadašnjeg ministra policije Sergeja Sekulovića tražio je bivši premijer Krivokapić zbog neslaganja po pitanju ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 5. septembra 2021. Njih dvojica su smatrala da ustoličenje nosi visok bezbednosni rizik i predlagali da se ono obavi u Sabornom hramu u Podgorici.

U odgovoru iz Upravnog suda navodi se da "imajući u vidu da je Sud poništio rešenje o razrešenju, predmet se vraća u stanje u kojem se nalazio pre nego što je poništeni akt donesen, odnosno Zoran Brđanin je direktor Uprave policije. Postupanje po presudi je obavezujuće, a Upravni sud nije nadležan da ocenjuje odgovornost pojedinaca u slučaju nepostupanja po presudi, već je to u nadležnosti drugih organa", naveli su u odgovoru iz Upravnog suda.

Presuda koju je Upravni sud doneo 6. juna Brđaninu i Vladi dostavljena je mesec kasnije, saopštio je njegov advokat Siniša Gazivoda. On se ovih dana po drugi put obratio Vladi, ministru unutrašnjih poslva i Upravi policije, tražeći odgovor na pitanje, kada će se Brđanin vratiti na mesto direktora.

- Uprkos ovoj nespornoj pravnoj situaciji, od ministra unutrašnjih poslova više puta je, u međuvremenu, javno iznet stav da Brđaninu, bez pravnog osnova, neće biti omogućeno da nastavi sa radom i preuzme dužnst. Od ministra smo zatražili da nas obaveste o tehničkim apsektima vezanim za primopredaju dužnosti, imajući u vidu da Brđanin ima i pravo i obavezu da nastavi vršenje mandata direktora Uprave policije - podsetio je Gazivoda.

Premijer Dritan Abazović, s druge strane, ocenio je da se može očekivati da Brđanin bude vraćen na posao, ali je neizvesno kada bi to moglo da bude.

- Odnećemo se kako treba prema presudi Upravnog suda. Generalni sekretar Vlade će pripremiti dokumentaciju i mi ćemo doneti odluku u zakonskom roku. Poštujemo odluku suda. Ne moramo se složiti, ali ih moramo poštovati, poručio je Abazović.

Vlada je krajem marta smenila šefa policije Zorana Brđanina nakon što je uhapšen jedan od njegovih najbližih saradnika Dejan Knežević, zbog sumnje da je sarađivao sa kriminalnim strukturama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)