PREDSEDNIK BIRA MANDATARA: Ukinute sporne izmene Zakona po kojima Parlament Crne Gore može da predloži premijera

V. KADIĆ

27. 06. 2023. u 19:13

USTAVNI sud Crne Gore ukinuo je sporne izmene Zakona o predsedniku koje je prošle godine u Skupštini usvojila tadašnja parlamentarna većina.

ПРЕДСЕДНИК БИРА МАНДАТАРА: Укинуте спорне измене Закона по којима Парламент Црне Горе може да предложи премијера

Foto gov.me

Ukinute su odredbe čime je prestala da važi opcija prema kojoj bi, u slučaju da predsednik ne predloži mandatara, to mogao da učini Parlament.

Predsednik Crne Gore, Jakov Milatović kazao je da pozdravlja presudu Ustavnog suda.

- Drago mi je što je ta odluka konačno doneta. Sudu je trebalo dugo vremena da je donese. Ona ratifikuje ono što je bio stav stručne javnosti - da su izmene protivne Ustavu. Sad imamo čistiju situaciju i ja pozdravljam odluku Ustavnog suda - rekao je Milatović.

Inicijative za ocenu ustavnosti zakona su Ustavnom sudu ranije podneli Boris Bastijančić, savetnik za ustavni sistem i pravna pitanja doskorašnjeg predsednika države Mila Đukanovića, i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju. Ustavni odbor Skupštine je sudu predložio da odbaci inicijative, ocenjujući da nema osnova za njihovo prihvatanje.

Izmene Zakona o predsedniku, koje se odnose na proceduru izbora mandatara za sastav Vlade, inicirane su nakon što tadašnji šef države Milo Đukanović nije odredio za mandatara lidera Demosa Miodraga Lekića, koga je većina u Skupštini Crne Gore proglasila u decembru prošle godini na osnovu spornih izmena zakona o predsedniku. Međunarodni partneri Crne Gore, pre svih SAD i Evropska unija su više puta apelovali na parlamentarnu većinu, da ne pokušavaju da formiraju Vladu na osnovu izmenjenog zakona o predsedniku jer bi takva Vlada imala sporan legitimitet.

Oni su se pozivali na negativno mišljenje Venecijanske komisije o tim promenama jer, kako je ocenjeno, izmene nisu usklađene sa Ustavom. Međutim, zakon je ipak usvojen zahvaljujući glasovima poslanika koalicija okupljenih oko Demokratskog fronta, Demokrata i URA. Ali pokušaj da Lekić formira Vladu ipak nije uspeo jer se skupštinska većina nije mogla dogovoriti oko broja ministarskih mesta u izvršnoj vlasti.

Milatović se pita

PREDSEDNIK Crne Gore će poštujući Ustav predložiti mandatara iz one političke grupacije koja ga uveri da ima podršku parlamentarne većine. Mandatar ima rok od 90 dana da sastavi kabinet i program rada buduće Vlade. Skupština na sednici odlučuje da li će podržati mandatara.

Đukanovićev savetnik Boris Bastijančić je još tada saopštio da su izmene Zakona o predsedniku "udžbenički primer zakonskog neprava nastao spletom najizazovnijih pravno-političkih okolnosti".

- Pravnim aktom naše pravne snage derogira se Ustav, najviši pisani, formalni pravni akt države - upozoravao je Bastijančić.

Đukanović je, nakon što nije postignut dogovor oko ovog zakona raspustio Skupštinu i raspisao vanredne parlamentarne izbore. Ustavni sud danas nije odlučio o predmetu da li je Đukanović povredio Ustav zato što parlamentu nije predložio mandatara nakon izglasavanja nepoverenja Vladi Dritana Abazovića. Kako je saopšteno, odluka nije doneta jer predlog sudije izvestioca iz formalnih razloga nije dobio propisanu potrebnu većinu za donošenje odluke. Sada sledi izbor novog sudije izvestioca koji će izraditi predlog odluke, u skladu sa poslovnikom Ustavnog suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)