PRIVREMENO REŠENJE: Smanjiće nesnosne mirise koji guše pojedina hercegnovska naselja

V.V.

26. 06. 2023. u 16:51

Kolektor i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda čija je gradnja u Herceg Novom započela 2012. a trebalo je da bude završena početkom 2014. godine ni danas nije sasvim okončana. Sistem vredan 30 miliona evra ne funkcioniše!

ПРИВРЕМЕНО РЕШЕЊЕ: Смањиће несносне  мирисе који гуше поједина херцегновска насеља

fOTO: RTHN

Kvarovi su na mreži gotovo svakodnevni a iz postrojenja se već šest godina, s vremena na vreme, ovih dana naročito šire intenzivni, neprijatni mirisi. Meštani Savine, Meljina pa i mesta duž rivijere kažu da ne mogu da žive od smrada. Na postrojenju radi jedna pumpa i to sa 75 odsto kapaciteta, dve nisu u funkciji, informisao je nedavno direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Milan Zarić. Radnici hercegnovskog Vodovoda i kanalizacije dva puta dnevno,  čiste fekalije sa rešetaka pumpnih postrojenja Forte mare i Savina da ne bi dolazilo do začepljenja, mada mnogi tvrde da se i tako fekalije izlivaju u more.

Situacija je postala neizdrživa pa je danas u Meljinama upriličen sastanak kome su osim nezadovoljnih građana prisustvovali rukovodioci Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture i preduzeća Vodovod i kanalizacija kao i predstavnici mađarske firme „Edukatorijum“  koja je predstavila projekat rekonstrukcije Postrojenja za otpadne vode.

Ovo je, prema rečima direktora "Vodovod i kanalizacije", Bora Lučića, put ka konačnom rešenju problema:

–Kolege iz Mađarske, dve godine su uključene u rad postrojenja. Razradili su scenarije kako da se obave popravke  i sublimirali to u jedan projekat. Na nama je da definišemo stav Opštine Herceg Novi sa stavom Vlade Crne Gore, pošto je to rešenje uključeno kroz Sporazum između vlada Mađarske i Crne Gore. To će biti definitivno rešenje. Kolege iz Mađarske iznele su i da će projekat biti završen do sledeće sezone…Za koji dan imaćemo manje problema i moći ćemo da izguramo sezonu. U septembru bi počeli radovi, rekao je Lučić i naglasio da svako treba da odgovara za propuste kojih je bilo mnogo u realizaciji ovog projekta.

fOTO: RTHN

 

 

Lučić je ukazao i na probleme  kolektora, koji će biti sniman narednih meseci, a na osnovu utvrđenih oštećenja na sistemu biće planirana rekonstrukcija.

Ukoliko bi mađarska kompanija započela posao nakon ljeta, Postrojenje bi moglo biti potpuno završeno do iduće turističke sezone.

Stručnjaci kažu da je problem na kolektoru prodor slane vode, koji je prouzrokovan lošim projektnim rešenjima ali i greškama i problemima koji su se dešavali tokom izvođenja radova. Privremeno rešenje je ugradnja uređaji za filtriranje vazduha. Iz beogradske kompanije Voding – 92 obišli su u maju pumpne stanice na kojima će biti postavljeni uređaji sa specijalnim filterima za neutralizaciju neprijatnih mirisa i taj projekat je u završnoj fazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave