SVE MANJE MESTA ZA SRBE U VLADI: Briselu teško da zamisli saradnju sa partnerima koji ne dele "EU vrednosti"

V.K.

22. 06. 2023. u 08:30

OSTALA su još četiri dana za proglašenje konačnih rezultata izbora koji su se u Crnoj Gori održali 11. juna. I dalje je enigma da li predstavnici srpskog naroda mogu biti deo buduće izvršne vlasti koju bi podržali evropski partneri, bez obzira na to što je koalicija "Za budućnost Crne Gore" spremna da "zamrzne" sve one priče koje dele državu podno Lovćena.

СВЕ МАЊЕ МЕСТА ЗА СРБЕ У ВЛАДИ: Бриселу тешко да замисли сарадњу са партнерима који не деле ЕУ вредности

V.K.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula saopštio je da zvanični Brisel zaista želi Montenegro u svom članstvu i sa onim partnerima koji sa EU dele određene vrednosti.

- Ali ako je reč o političkim opcijama da treba povući priznanje Kosova, da treba prestati pomagati Ukrajini, ako su sankcijama Putinovom režimu, zaista je teško zamisliti da Brisel može komotno sarađivati sa takvom vladom - kazao je Picula.

Srpska koalicija "Za budućnost Crne Gore" nije prihvatljiv partner u Vladi nijednom poslaniku i lideru Hrvatske građanske inicijative Adrijanu Vuksanoviću.

Preporuke UK

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović je ovih dana imao sastanak sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Karen Medoks u Podgorici, gde su vođeni razgovori oko odnosa dveju država i nedavnih parlamentarnih izbora. Usaglasili su se da je u Crnoj Gori potrebno što pre formirati stabilnu vladu koja će pratiti evroatlantske integracije i jačanje u članstvo NATO saveza.

- DPS bi doneo stabilnost u novoj izvršnoj vlasti, zajedno sa Socijaldemokratama i partijama manje brojnih naroda - rekao je Vuksanović, dodajući da oni znaju stavove koalicije "Za budućnost Crne Gore", ali oni nisu komplementarni sa njima. - Nisu nam prihvatljivi partneri u izvršnoj vlasti.

Ni za bivšu ministarku u Vladi Dritana Abazovića, funkcionerku URA, Jovanu Marović učešće "srpske koalicije" u Vladi nije dobrodošlo i ne bi bilo pozdravljeno od međunarodnih partnera.

- Ne treba isključiti ni eventualnu saradnju Evrope sad sa DPS ili URA, iako su iz te stranke kazali kako neće ni sa jednima ni sa drugima - poručila je Marovićeva.

I dok se čeka početak pregovora za konstituisanje nove Vlade, odlazeći premijer Dritan Abazović ne gubi vreme pa se u Londonu sastao sa britanskim kraljem Čarlsom Trećim, kome je poslao poruku da zvanična Podgorica nastavlja da promoviše crnogorski evroatlantski put, gradeći "snažna međunarodna partnerstva".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)