KO ĆE KOGA DA UCENJUJE: Koliko će se lider DES pridržavati obećanja da neće u Vladu sa Abazovićem

V. KADIĆ

15. 06. 2023. u 14:00

PORUKA lidera Pokreta "Evropa sad" Milojka Spajića u noći velikog slavlja 11. juna u Podgorici, nakon pobede na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori da buduću Vladu neće praviti sa DPS-om i Građanskim pokretom URA dočekana je u izbornom štabu sa ovacijama. Slučaj Do Kvona bio je deo predizborne kampanje u Crnoj Gori koju je otvorila upravo URA i njen lider i premijer Dritan Abazović, kroz navodnu umešanst lidera PES-a Spajića sa svetskim prevarantom kriptovaluta koga potražuju SAD i Južna Koreja.

КО ЋЕ КОГА ДА УЦЕЊУЈЕ: Колико ће се лидер ДЕС придржавати обећања да неће у Владу са Абазовићем

V.K.

Upravo su nametnuta afera, ali i bezbednosni sektor kamen spoticanja za dva pokreta - "evropskog" i "građanskog" za buduću saradnju u novoj vlasti.

Građanski pokret URA ima ucenjivački kapacitet, ali veruje se da oni sada neće biti tas na vagi kao u minule dve vlade, kada su pokrivali bezbednosni sektor i davali premijera i ministra unutrašnjih poslova. Ipak, URA još visi afera oko hapšenja njenog kadra Radeta Miloševića, bivšeg direktora Uprave carina Crne Gore, zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaiju i bio u lancu koji je ševercovao deo cigareta koje je država zaplenila u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, a koje je trebalo da budu komisijski uništene.

Priča oko južnokorejskog državljanina Do Kvona otvorena je upravo uoči izbora i po oceni analitičara ona je bila vešta "manipulacija URA i Abazovića, kako bi oslabili Pokret "Evropa sad".

- To što je predsednik tog pokreta Milojko Spajić rekao da neće sa njima u vladu ne znači puno, jer ako ga pritegnu ambasade SAD i Britanije preći će on preko svih tih uvreda i poniženja. Američka ambasada će i ovog puta kreirari vlast u Crnoj Gori onako kako ona to bude htela, uveren je politički analitičar profesor Srđan Vukadinović, dodajući da je PES pred novim velikim problemom poput amortizacije nemira unutar same stranke. - Te nove potrese, po mom mišljenju, najavio je jedan od lidra PES-a i predsednik države Jakov Milatović koji se te noći nije pojavio u izbornom štabu na slavlju.

Strah od Rusije i Srbije

Profesor Vukadinović je skeptičan i kada je u pitanju učešće u budućoj vladi onih stranaka koje zagovaraju bliske veze sa Srbijom.

- Očigledna je bojazan od Rusije i Srbije, pa ako tako bude, iluzorno je očekivati ulazak koalicije "Za budućnost Crne Gore" u vladu, odnosno srpskih stranaka Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije - dodaje profesor Vukadinović.

Profesor Vukadinović upozorava da je malena partija URA u prethodnom mandatu svojim kadrovima u MUP-u, Upravi policije, Agenciji za nacionalnu bezbednost, kao i tužilaštvu ceo taj sektor držala u svojim rukama.

- Verovatno da to više neće dozvoliti Evropa sad jer oni mogu formirati Vladu i bez URA, a da li će to prihvatiti Demokrate koje su sa partijom Dritana Abazovića napravile predizborni savez, videćemo. Ključna će biti uloga Vašingtona. Kako Amerika odluči, tako će nam biti. Možda budu insistirali da PES i DPS formiraju novu vladu, što me ne bi začudilo. Najmanje se pitaju lideri ovih partija kakva će biti buduća izvršna vlast u zvaničnoj Podgorici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije