PROSLAVILI PEDESETNICU: Manastir Svete Trojice u Pljevljima obeležio hramovnu slavu (FOTO)

M. D.

04. 06. 2023. u 21:01

VELIKI broj vernog naroda sa tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine sabrao se u nedelju u Pljevljima kod Manastira Svete Trojice, da proslavi veliki dan i praznik, Silazak Svetog Duha na apostole, Pedesetnicu.

ПРОСЛАВИЛИ ПЕДЕСЕТНИЦУ: Манастир Свете Тројице у Пљевљима обележио храмовну славу (ФОТО)

Foto:M.Drobnjak

Svetu arhijerejsku liturgiju, pred velikim brojem vernika, služio je episkop mileševski Atanasije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije mileševske.

Posle molitve usledio je trokratni ophod oko svetog hrama. Pred hramom su osvećeni slavski darovi i prelomljen slavski kolač, koje su pripremili braća Božidar i Dragan Jelovac sa porodicama, te je potom služen Moleban za mnogostradalni narod srpski na Kosovu i Metohiji.
 
 Čestitajući slavu vladika Atanasije kazao je da je danas veliki dan, Pedesetnica, dan punoće Crkve, punoće Zajednice, nebesko-zemaljske, večne i vremenske, punoće svega onoga što je Božije i što se oko Boga okuplja.

 – Gospod je ispunio svoje obećanje rekavši da će Svoju ljubav prema nama zadržati i da nas nikad neće ostaviti nego, šta više, još više će nas ojačati, poslaće nam Duha Svetoga, Silu sa Visine. I to je učinio i to slavimo danas, to ispunjenje Njegovog obećanja. Poslao je Duha Svetoga, pre svega na one najbliže Njemu, na Njegove učenike, Apostole, a preko njih, kroz sva vremena, daje Duha Svetoga svima koji, poput apostola, sleduju Gospodu Hristu, i ostaju u toj punoći Zajednice koja se na današnji dan pokazala, , rekao je Episkop Atanasije.

On je kazao da naša braća i sestre na prostoru Kosova i Metohije treba da znaju da smo ih danas imali u našim molitvama.

-Molimo se Bogu Pravde da vidi njihova stradanja, da ih pre svega osnaži da mogu podneti i istrajati, kao ljudi Božiji, na Božijem putu, kazao je vladika Atanasije.

U porti Manastira priređen je prigodan kulturno umetnički program koji je organizovao  Srpskog kulturnog centra „Patrijarh Varnava“.

Usledila je, na kraju, i trpeza ljubavi za sve prisutne, a u nastavku i tradicionalno narodno veselje uz pesmu, igru i bratsku ljubav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna