BEZ KONCESIJA MANJI PRIHOD: Opštine u CG zabrinute zbog izmena Zakona o šumama, budžet Pljevalja bio bi uskraćen za 3,5 miliona

M. DROBNjAK

15. 05. 2023. u 07:00

AKO dođe do usvajanja, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o šumama, kako je predloženo, a koji je u nacrtu i na javnoj raspravi, opštine bi mogle da ostanu bez veoma velikog godišnjeg budžetskog prihoda koji im sleduje od dela koncesija na šume. Država, kroz izmene zakona, predviđa osnivanje privrednog društva za gazdovanje šumama u državnom vlasništvu ali, prema onom što se može zaključiti iz istog dokumenta, planira da ukine koncesije na šume, usled čega bi mnoge opštine, Pljevlja, Rožaje, Kolašin, Žabljak, Šavnik, Nikšić, Plav, ostale bez prihoda na godišnjem nivou.

БЕЗ КОНЦЕСИЈА МАЊИ ПРИХОД: Општине у ЦГ забринуте због измена Закона о шумама, буџет Пљеваља био би ускраћен за 3,5 милиона

milutin sekulović

Predsednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Pljevlja, Milan Lekić, na prošlom zasedanju lokalnog parlamenta pozvao je odbornike svih političkih partija da učine sve da se ovaj, kako je rekao maćehinski odnos, koji je uspostavila DPS prema Pljevljima, menja.

Javna rasprava

MINISTARSTVO poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizuje javnu raspravu o nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o šumama. Drugi okrugli sto u okviru javne rasprave će biti organizovan u Pljevljima sutra u 12 sati u Hotelu "Franca".

- Složićemo se da je iz ove opštine samo nošeno, a ništa vraćano - kazao je Lekić. - Prema mojim informacijama izmene Zakona o šumama predviđaju ukidanje koncesije. Budžet Opštine Pljevlja se od koncesija puni sa 3,5 miliona evra. Ako ovo bude tačno i ako budemo dopustili nas ovde nema.

Izmene zakona već u prvom članu predviđaju osnivanje privrednog društva za gazdovanje šumama u državnom vlasništvu. Osnivač privrednog društva je Vlada Crne Gore. Prema nacrtu, sredstva od šuma prihod su privrednog društva, čiji će deo uplaćivati u budžet države na ime naknade za korišćenje šuma, šumskog zemljišta i nedrvnih šumskih proizvoda u državnoj svojini. Koliki je taj deo i da li će deo naknade ići lokalnim upravama ne vidi se jasno iz izmena ovog zakona. Do sada je deo koncesione naknade za korišćenje šuma u visini od 70 odsto išao u lokalne budžete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!