FALI 5.000 SEZONACA: Vlada obećala jednostavniju proceduru za prijavu stranaca

I. D. S.

11. 05. 2023. u 13:19

LETNjA sezona je na pragu, turistički poslenici još nisu obezbedili neophodnu radnu snagu. Kako su izračunali privrednici i predstavnici nadležnih ministarstava, Crnoj Gori trenutno fali oko 5.000 sezonskih radnika.

ФАЛИ 5.000 СЕЗОНАЦА: Влада обећала једноставнију процедуру за пријаву странаца

Goran Đurović, Foto gov.me

Ugostiteljima je obećano da će se procedure za prijavu stranaca pojednostaviti, ali ni to nije garancija da će radnika biti dovoljno. Sezonu će, nadaju se u resoru ekonomije i turizma, spasti sezonci iz regiona.

Nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore i MUP, ministar ekonomskog ravoja i turizma Goran Đurović rekao je da uprkos olakšicama za prijavu stranaca, za pojedince koji dolaze iz dalekih zemalja, a traže vize za ulazak u zemlju i rad u njoj, provere će biti rigoroznije, a sve radi bezbedne sezone. Kako je pojasio Đurović, to podrazumeva da osoba koja traži dozvolu ima istorijat izlaska i ulaska u svoju zemlju, radni istorijat, poznavanje engleskog jezika, minimum pokazatelja da stvarno žele da se vrate u zemlju nakon obavljenog posla i minimalne bezbednosne provere.

Nedostaju kuvari, konobari...

KAKO navode u Privrednoj komori Crne Gore, deficit kadra u sezonskim poslovima je za gotovo sve pozicije - pomoćni kuvar, konobar, šanker, sobarica i spasilac. Kako se ovaj problem narednih godina ne bi ponavljao, do sledećeg leta razmotriće mogućnost da radnike plaćaju i van sezone, odnosno uvedu kategoriju stalnog sezonca.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova, do sada su dozvole za rad odbijane većinom iz azijskih zemalja.

- Od ukupnog broja obrađenih zahteva polovina je dobila mogućnost da radi u Crnoj Gori, ostalo je odbijeno iz raznih razloga. Uglavnom su to problematične zemlje, Indija, Bangladeš, Nepal i Egipat - kazao je Adžić.

Iako je, prema podacima MUP-a, od početka godine čak 15.000 osoba poželelo da radi u Crnoj Gori, mali broj njih na umu je imao zaposlenje u turizmu. Od ukupnog broja zahteva, na sezonsku radnu snagu se odnosi 324 zahteva, od čega je 129 nerešeno, a 195 rešeno, navode iz Direkcije za strance, migracije i readmisiju MUP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)