(UŽIVO) PREDSEDNIČKI IZBORI U CRNOJ GORI: Zatvorena biračka mesta (FOTO/VIDEO)

V.K./M.S.

02. 04. 2023. u 07:00 >> 20:00

CRNA Gora danas bira predsednika države, između Mila Đukanovića (61) i Jakova Milatovića (37).

(УЖИВО) ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Затворена бирачка места (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Evropa sad/Vlada Crne Gore

20:00 Zatvorena biračka mesta

CDT: Izlaznost do 19 sati 67,1 odsto

CDT je objavio da je izlaznost do 19 sati 67,1 odsto, odnosno za 6,5 odsto više nego u prvom krugu izbora.

 

Foto: M. S.

Policija u štabu DPS u Beranama, kola sa stranim tablicama kruže okolo!

Kako javlja novinar "Novosti" iz Berana, policija je ušla u sedište Opštinskog odbora DPS!

Oko zgrade kruže vozis stranih registarskih oznaka. (M. S.)

U Tivtu i Kotoru bolja iuzlaznost, bez nepravilnosti

I tivatska Opštinska izborna komisija saopštila je podatke o izlaznosti na predsedničkim izborima do 18 sati. Pravo da se izjasne u drugom krugu izbora iskoristilo je  7204 birača što je 60 odsto od ukupno upisanih u birački spisak. Izborni process teče I dalje bez problema i evidentiranih nepravilnosti, a naredni presek izlaznosti biće objavljen u 20 časova, po zatvaranju birališta.

U sličnoj atmosferi protiče i izborni dan u Kotoru. Nepravilnosti na biračkim mestima nema a do 18 sati  glasalo je 10.826  Kotorana. U procentima to je   59,27 odsto od ukupnog broja upisanih birača, kojih je u Kotoru  18.385.

Porast izlaznosti ovde očekuju i u narednom satu, do zatvaranja biračkih mesta.  (V.V.)

Foto: Privatna arhiva

Raste izlaznost u Herceg Novom

Prema rečima predsednika  hercegnovske OIK Dejana Radonića do 18  sati glasalo je 14.749 građana ili 57,93  odsto od ukupnog broja upisanih u biračke spiskove. To je 1.202 birača više  nego što ih je u istom period bilo u  prvom krugu predsedničkih izbora koji su održani 19. marta.

Nema prijavljenih problema niti neregularnosti koje bi remetile tok glasanja, rekao je Radonić. (V.V.)

Foto: M. S.

 

CeMI: Do 17 sati glasalo 58.7 odsto birača

Na predsedničkim izborima do 17 sati, prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), glasalo je 58.7 odsto upisanih birača. U južnoj regiji do 17 sati glasalo je 52.4 odsto birača, centralnoj 62.8 odsto i severnoj 57.6 odsto. U Podgorici je do 17 sati glasalo 63.6 odsto birača, Nikšiću 67.3 odsto, Baru 52.8 odsto i Bijelom Polju 60.9 odsto.

U prvom krugu predsedničkih izbora do 17 sati izlaznost je bila 52,4 odsto, na predsjedničkim izborima 2018. godine do 17 sati iznosila je 49,5 odsto, na parlamentarnim 2020. godine 68,4 odsto.

Foto: Opština Bijelo Polje

Bijelo Polje: Podnete dve krivične zbog kupovine glasova

Jedna od partija koja ima svog kandidata za predsednika Crne Gore podnela je danas Centru bezbednosti u Bijelom Polju dve krivične prijave zbog sumnje da su njeni “suparnici“ podmićivali birače i kupovali glasove!

Prema navodima iz krivičnih prijava, kupovina glasova se odigravala u mestima Crhalj i Lozna.

- Više osoba u vozilima stranih registarskih oznaka zaustavljalo se i ulazilo u lokalnu kafanu u Loznoj, odakle su nakon par minuta užurbano izlazili, dok je u Crhlju primećeno okupljanje više osoba koje su na kratko ulazile u jednu privatnu kuću u blizini glasačkog mesta - deo je iz prijava. (M. S.)

 

Foto: Tviter/@AsmirPucurica

Prekinuto glasanje kod Bijelog Polja

U Kanjama kod Bijelog polja prekinuto je glasanje jer je polomljena biračka kutija.

Do incidenta je došlo nakon što je jedan građanin pokazao popunjen glasački listić, a potom je usledila prepirka između članova biračkog odbora i na kraju do lomljenja kutije. (M. S.)

 

Uprava policije Crne Gore: Postupaćemo po zakonu
 

Povodom više objava u medijima, da pripadnici Uprave policije svojim delovanjem krše zakon, iz sedišta crnogorske policije je saopšteno da njeni pripadnici postupaju isključivo u skladu zakonom i propisanim ovlaščenjima i svojim delovanjem doprinose bezbjednom odvijanju izbornog procesa i očuvanju javnog reda i mira.

-Službenici Uprave policije će nastaviti sa aktivnostima iz svoje nadležnosti, kao i do sada poštujući zakon, bez selekcije u postupanju, kako bi se svim građanima omogućilo neometano ostvarivanje Ustavom garantovanog prava, bezbedno održavanje izbornog procesa, te obezbedio stabilan javni red i mir i lična i imovinska sigurnost svih građana, saopštila je Uprava policije Crne Gore. (M. S.)

 

Foto V. Kadić

Policija u štabu DPS u Nikšiću

Potpredsednik DPS Crne Gore dr Jevto Eraković izjavio je da se veća grupa građana okupila ispred njihovih prostorija u izbornom štabu u MZ Rastoci, u Nikšiću, fotografisala, verbalno provocirala ''i da kada im nije pošlo za rukom da isprovociraju aktiviste da je onda, kako je rekao, delovala policija i bez ikakvog povod pretresla njihove prostorije u toj mesnoj zajednici i, kako je istakao, nije našla ništa. (M.S.)

 

Do 15 časova glasalo skoro 50 odsto građana Budve

Demokratsko pravo da biraju predsednika Crne Gore, u Budvi je do 15 časova iskoristilo skoro polovina upisanih birača. Svoju građansku dužnost ispunilo 9.203 birača, što je 48,83% od ukupnog broja birača koji iznosi 18.847.

Do sada ni na jednom glasačkom mestu nisu zabelžene nepravilnosti. Glasačka mesta se zatvaraju u 20 časova. (B.D.)

Foto: B. D.

 

U Baru veća izlaznost nego u prvom krugu  

U Baru je do 15 sati glasalo 17.450 građanki i građana  upisanih u birački spisak, odnosno 43,8 odsto upisanih birača.

Izborni dan u Baru, kako je saopštio predsednik Opštinske izborne komisije Dragan Simović, protiče bez većih neregularnosti. U odnosu na prvi krug predsedničkih izbora, glasalo je oko šst odsto birača više, odnosno za oko 2.000. 

Birački spisak u  Baru ima  39.869 glasača. (B. D.)

 

Foto: Privatna arhiva

Trend niske izlaznosti nastavljen u Ulcinju - glasala četvrtina birača

Prema podacima iz Opštinske izborne komisije Ulcinj, do 15 časova glasalo je 5.201 građanki i građana koji imaju pravo glasa.

- Do 15 časova je glasalo 25, 29 odsto upisanih birača u Ulcinju - kazao je za zamenik predsednika Opštinske izborne komisije Ulcinj Artan Hodža.

Prema njegovim rečima u drugom krugu predsedničkih izbora na svih 38 biračkih mesta izborni dan protiče mirno i bez ijedne nepravilnosti. U biračkom spisku u Ulcinju  upisano 20.566 birača. (B.D.)

Foto: V. V.

Dejan Radonić predsednik OIK u Herceg Novom

 

Bez neregularnosti u Tivtu i Kotoru

Mirno protiče i izborni dan u Tivtu. Prema preseku izlaznosti do 15 časova  od 12.007 upisanih glasalo je 5605 građana ili 46,68 odsto, saopštila je Opštinska izborna komisija.

Bez neregularnosti odvija se izborni proces i u Kotoru. Prema poslednjem preseku, do 15 sati u kotorskoj opštini je glasalo 8.358  građana ili  45 odsto od ukupnog broja upisanih birača. (V.V.)

 

Foto V. K.

U Nikšiću privedeno šest osoba, kupovali lične karte

- U Nikšiću, u ulici Četvrte crnogorske, u prostorijama Pčelarske organizacije vršena je kupovina ličnih karata od strane jedne političke partije. Policija je tamo zatekla šest osoba i uprivela ih.

Oni su odvedeni u Odeljenja bezbednosti Nikšić radi prikupljanja obaveštenja na okolnosti navedene prijave, saopštila je Uprava policije Crne Gore. (M. S.)

 

Novljani na visini zadatka - do 15 časova glasalo 45,91 odsto

Predsednik OIK Herceg Novi Dejan Radonić informisao je da je 15 sati  pravo da se izjasni u drugom krugu predsedničkih iskoristilo 11 690 birača, što je 45,91 odsto  od ukupnog broja upisanih, odnosno 903 birača više nego u prvom izbornom krugu. Izborni dan protiče mirno i za sada bez nepravilnosti i problema. (V.V.)

Foto: V. K.

Andrija Mandić obavio građansku dužnost

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić glasao je u Zagoriču u drugom krugu predsedničkih izbora. (V. K.)

Ulcinj: Izlaznost ispod 15 % do podne 

Do podne u Ulcinju je izlaznost 13,21 odsto odupisanih 20.566 birača. U drugom krugu predsedničkih izbora na 38 biračkih mesta izborni dan protiče mirno. 

To je "Novosti" potvrdio glasanje  zamenik predsednika Opštinske izborne komisije Ulcinj Artan Hodža.

Podsetimo I u prvom krugu na predsedničkim izborima u Ulcinju je bila  izlaznost ispod 50 odsto. (B.D.)

Budva: Više od trećine upisanih glasača iskoristilo građansko pravo do podne

Za prvih pet sati glasanja u Budvi je više od trećine upisanih glasača iskoristilo građansko pravo i glasalo u drugom krugu predsedničkih izbora.  Predsednik Opštinske izborne komisije Budva, Đorđije Vujović kazao je da izborni dan protiče mirno i da je do 12 sati glasalo 5.978 birača ili 30,76 odsto.

- Nemamo ni jedan prigovor niti primedbu, građani mirno obavljaju svoju građansku dužnost - kazao je Vujović.

U Budvi pravo glasa ima 18. 847 građanki i građana. (B.D.)

Izborni dan u Danilovgradu

Izborni dan u Opštini Danilovgrad protiče mirno, sva birališta su otvorena, a izlaznost je gotovo dva proventa veća nego u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Svoje biračko pravo u toj opštini, do podne je iskoristilo 37,23 odsto birača, dok je pre dve nedelje ona iznosila 35,66 odsto.(I.S.)

I Bečić obavio građansku dužnost

Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić obavio je svoju građansku dužnost na biračkom mesti broj 72, u podgoričkom naselju Zabjelo.

Foto: Demokrate

Bečić se nakon glasanja obratio prisutnim predstavnicima medija i iskoristio priliku da pozove sve građane Crne Gore, a posebno birače koji su mu u prvom krugu predsjedničkih izbora pružili podršku, da iskoriste svoje biračko pravo i masovno izađu na birališta.

Foto: Demokrate

 

Glasao i Milo Đukanović

Milo Đukanović glasao je u osnovnoj školi "Savo Pejanović" u Podgorici.

Foto: V.K.

 

Glasao i mitropolit Joanikije

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије гласао је на бирачком месту у Библиотеци и читаоници “Његош” на Цетињу.

Foto: V.K.

Veća izlaznost nego u prvom krugu na severu Crne Gore

U drugom krugu predsedničkih izbra u Crnoj Gori beleži se veća izlaznost birača na severu nego pre dve nedelje.

Više o tome u posebnoj vesti. 

 

Glasao Jakov Milatović

Jakov Milatović je nešto posle 10 sati glasao na biračkom mestu u Sportsko kulturnom centru Univerziteta Crne Gore.

 

U Baru i Budvi udentična izlatnost kao u prvim krugu

U Baru i Budvi tokom prva dva sata glasanja, u drugom krugu za predsedničkih izbora izlaznost skoro identična kao pre 14 dana. 

Do 9 sati pravo glasa u Baru iskoristilo je 5,3 odsto birača, odnosno 2106 građana upisanih u birački spisak, kazao je predsednik Opštinske izborne komisije Dragan Simović.

Do sada, kako je istakao, izborni dan na 67 biračkih mesta protiče mirno i bez zabeleženih nepravilnosti.

U prvom krugu predsedničkih izbora, održanom 19. marta, izlaznost do 9 sati u Baru bila je 5,4 odsto (2153 birača).

Foto: B. Dabić

Predsednik Opštinske izborne komisije Budva, Đorđije Vujović kazao je da su svih 28 biračkih mesta otvorena na vreme. 

- Do 9 sati glasalo 1.424 birača, što je 7,56 odsto izašlih. Izlaznost je identična kao i u prvom krugu. Sajt putem kojih građani mogu da se informišu birači ne radi. Tokom prva dva sata glasanje protiče bez problema. Nadamo se da će ostati tako do kraja dana - kazao je Vujović.

Sledeći presek je u 12 časova.(B.Dabić)

Tivat - Kotor

Tivatska Opštinska izborna komisija je saopštila da je 21 biračko mesto u Tivtu otvoreno tačno u 7 sati. Pravo glasa ima 12007 birača.

U Kotoru je ukupno  37 biračkih mesta i, prema rečima predsjednika Opštinske izborne komisije Srđana Dragomanovića, sva birališta otvorena su na vreme, a nepravilnosti za sada nema. Pravo glasa u ovoj opštini ima 18.385 stanovnika.(V.V.)

Foto: V.V.

 

Izlaznost u Herceg Novom

Prema podacima Opštinske izborne komisije do 9 sati u Herceg Novom je glasalo 1 193 birača ili 4,69%, kazao je predsednik OIK  Dejan Radonić.U poređenju sa prvim krugom do 9 sati glasalo je manje 103 birača. Nisu prijavljene nepravilnosti.

Novi presek o izlaznosti saopštiće u 12 sati.

Sva biračka mesta u Herceg Novom otvorena su na vreme. Na 47 biračkih mesta U Herceg Novom pravo da glasa na predsedničkim izborima imaju 25 462 građanina. (V.V.)

 

Incident na biračkom mestu

CeMI je saopštio da je na biračkom mestu 25A u Podgorici birač koristio telefon na biračkom mestu slikajući glasački listić, što je povreda odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i suprotno članu 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

 

Prvi podaci o izlaznosti

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju do osam sati glasalo je 2,9 odsto upisanih birača ili oko 15.480 birača. Izlaznost identična kao u prvom krugu 19.marta.

Po regijama izlaznost iznosi: Sever - 2,3%; Centar - 3.6% Jug - 2.2%.

Foto: V.K.

Podgorica

 

Tomić glasao u Nikšiću

Među prvim glasačima bio je Spasoje Tomić, funkcioner DF-a. 

Zatekli smo ga ispred biračkog mesta u Nikšiću.

- Građani znaju koga treba poslati u političku prošlost - kazao je kratko za "Novosti". Tomić.

Foto: V.Kadić

Otvorena biračka mesta

U Crnoj Gori su jutros u sedam časova otvorena boiračka mesta u drugom krugu predsedničkih izbora, u kome se nadmeću aktuelni šef crnogorske države i kandidat DPS Milo Đukanović i kandidat Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović.

Foto: V.K.

Foto: V.K.

Četvrti izbori od obnove državnosti

Ovo su četvrti izbori od obnove državnosti na referendumu 2006. godine, a pravo glasa ima 542.154 građana.

U prvom krugu Milatović je osvojio 28,92 odsto glasova, a Đukanović - 35,37 odsto. Rezultati prvog kruga su pokazali da je Đukanović osvojio oko 60.000 glasova manje nego pet godina ranije (2018), kada je trijumfovao već u prvom krugu predsedničkih izbora. Jakov Milatović je u Podgorici osvojio sedam hiljada glasova više od aktuelnog šefa države.

Mnogo toga je na Milatovićevoj strani u drugom krugu. On računa na glasove koje su u prvom krugu dobili kandidati iz redova avgustovskih pobednika - Andrija Mandić, Aleksa Bečić i Goran Danilović.

Ukoliko ta deklarativna podrška bude zaista potvrđena na terenu, onda je njegova pobeda sasvim izvesna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu