ZAKASNELA SNIŽENJA NISU REŠENJE: Pohvale i zamerke na akciju "Stop inflaciji"

I. D. S.

28. 03. 2023. u 10:00

NAKON divljanja cena prethodne gotovo dve godine, raznih mera ograničavanja cena na osnovne životne namirnice, Vlada je u saradnji sa trgovcima prošle sedmice pokrenula akciju ”Stop inflaciji” kojom su cene na minimum 25 artikala umanjene. Iako na trenutne cene svaki popust znači, građani su tokom prethodnih sedam dana imali zamerke na izbor artikala, tvrdeći da ukoliko žele da prođu jeftinije, moraju da kupuju i manje kvalitetno. Ipak, da je akcija dobra ocena je stručnjaka, kao i vlasti i opozicije.

ЗАКАСНЕЛА СНИЖЕЊА НИСУ РЕШЕЊЕ: Похвале и замерке на акцију Стоп инфлацији

gov.me

Do nedavno nezamislivo, ali pohvala aktuelnom ministru ekonomskog razvoja Goranu Đuroviću, stigla je i od poslanika SDP-a Raška Konjevića.

- Dobar potez ministra Đurovića. Za razliku od zakona koji uvećava poreske namete u uslovima krize, dogovor sa privredom i društvena odgovornost koja se pokazuje su dobre mere, makar i privremenog karaktera – poručio je Konjević.

Da će se, bez obzira na njene brojne nedostatke, akcijom “Stop inflaciji” pomoći velikom broju građana smatra poslanik SD-a Boris Mugoša.

- Akciju bi trebalo unaprediti u delu uključivanja dodatnih proizvoda i poboljšanja kvaliteta tih proizvoda. Ovo bi trebalo da bude samo deo mera koje je država mora da preduzme u cilju zaštite standarda građana, a što uključuje i nastavak primene odluke o smanjenju akciza na gorivo i stope PDV-a na osnovne životne namirnice – ocenio je Mugoša.

Da ovakve akcije treba pohvaliti smatra i ekonomski analitičar Mirza Mulešković. Ipak, smatra da je trebalo da bude ranije pokrenuta, te napominje da ona može dati rezultate samo kratkoročno.

- Najveći udar rasta cena imali smo prošle godine i tada se moralo mnogo više voditi računa o tome. Ali, nije kasno i treba pohvaliti ovakve akcije. One samo kratkoročno mogu dati rezultate, dok se na duge staze moraju donositi druge oduke kako bi se stopa inflacije normalizovala i kako bi se kontrolisale cene. Sa ovakvim akcijama ne možemo da postignemo željene rezultate - kazao je Mulešković.

Napominje i da je Vlada donela kontradiktorne odluke, odnosno, pre samo mesec su uvećane određene akcize, porezi i ostalo, a tek nakon toga sprovela se akciju za smanjenje cena.

- Malo je nelogično što je tako urađeno. Imate određena gazirana pića i čokolade koje su na akciji, a pre samo mesec dana država je iskorisila argument da to nisu zdravi proizvodi i povećane su akcize - kazao je Mulešković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri