MALINARI U CG RADIKALIZUJU PROTESTE: Hladnjačari u Bijelom Polju obustavljaju otkup, očekuju da se reši problem isplate prošlogodišnjeg roda

M. SEKULOVIĆ

20. 03. 2023. u 09:38

U BIJELOM Polju protest malinara i hladnjačara dobija na usijanju, uprkos tome što je blokada jedne od najvažnijih raskrsnica u državi, na Ribarevinama na nekoliko dana obustavljena zbog bolesti predsednika Udruženja malinara "Malina Polimlje" Andrije Delića, za utorak je zakazan novi protest na tom mestu!

МАЛИНАРИ У ЦГ РАДИКАЛИЗУЈУ ПРОТЕСТЕ: Хладњачари у Бијелом Пољу обустављају откуп, очекују да се реши проблем исплате прошлогодишњег рода

m.sekulović

Stanje je dodatno usložila odluka hladnjačara da obustave otkup ovogodišnjeg roda maline sa područja Bijelog Polja i okoline.

- Hladnjačari Bijelog Polja obustavili su dalji otkup maline za predstojeću sezonu dok se ne reši pitanje otkupljene robe iz prošle godine - kaže Irma Kujović iz hladnjača "Emar". -Smeštajni kapaciteti su puni i novu malinu nemamo gde da odložimo. Problem isplate roda iz prošle godine mora biti rešen, jer mali hladnjačari nemaju toliku akumulaciju novca da podnesu ovolike gubitke.

IMA NAČINA

UPRKOS tvrdnjama Ministarstva da nema zakonske mogućnosti da pomogne malinarima, to može uraditi Vlada na osnovu Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji predviđa interventne mere kupovine i prodaje, pomoći skladištenju i povlačenju sa tržišta određenih poljoprivrednih proizvoda. U ovom slučaju to bi iznosilo do 875.000 evra.

Hladnjačari i malinari, takođe zahtevajuću da ih primi premijer Dritan Abazović i ministar poljoprivrede Vladimir Joković.

- Protestujemo zbog nemogućnosti plasmana 350 tona maline koja je zarobljena u hladnjačama i zbog toga što Ministarstvo poljoprivrede nema sluha za naše probleme - kaže predsednik Udruženja malinara "Malina Polimlja", koji je ukazao na problem dvostruko smanjenog roda u poslednje dve godine, ali i uz prosečno povećanje troškova proizvodnje u proseku oko 250 odsto. Zbog toga je jedina prihvatljiva cena 4,30 evra za kilogram maline.

Na računicu malinara reagovao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Vladimir Joković.

- Ministarstvo nema mogućnost niti sredstva da pomogne malinarima. Moram da naglasim da Ministarstvo ne snosi odgovornost za cenu koju su sami otkupljivači odredili kad su kupovali maline za 4,30 evra. Sada je cena malina na svetskom tržištu pala i oni nemaju mogućnost da plasiraju te proizvode. Nemamo sredstva za te namene jer bi to kršilo ugovore i ono čemu težimo, a to je neuticanje na tržište - kazao je Joković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)