PROTEST U BARU: Vršnjačko nasilje u porastu, stop nasilju

B. DABIĆ

11. 03. 2023. u 17:07

Protest građana održan je danas u Bar, a povod su bili učestali slučajevi vršnjačkog nasilja u kojima su žrtve i počinioci maloletnici, nedovoljan stepen bezbednosti i sveoprisutnog nasilja među decom i mladima.

ПРОТЕСТ У БАРУ: Вршњачко насиље у порасту, стоп насиљу

Foto:B.Dabić

Osim Podgorice, protest građana je održan i u Baru, da bi se skrenula pažnja javnosti, državnim institucijama na porast vršnjačkog nasilja u Crnoj Gori.  Nasilje ne opravdati. Svi smo članovi jedne zajednice te treba pomoći i žrtvi i nasilniku, neke su  od poruka današnjeg protesta u Baru.

inicijatori protesta u Podgorici  NVO  Udruženje  „Roditelji“,a   Incijativi za mirni protest pridružili su se  profesori u Baru  sa namerom da ukažu na devijantnu poavu u društvu,  pošalju poruke da je u pitanju gorući sistemski problem koji je neophodno rešvatai, a intenzivno se kao celokupno društvo posvetiti prevenciji nasilja.

-Imamo porast vršnjačkog nasilja, i nasilje je vidljivije nego što je bilo ranije. Inicijativa roditelja.me naišla je na veliku podršku aktiva i profesora Srednje ekonomsko- ugostiteljske škole i mi smo se  organizovali u Baru. Ukazujemo da problem vršnjačkog nasilja mora biti sistemski rešavan. Većina škola se sa vršnjačkim nasilje suočava ne samo u dvorištima, holovima već i u  učionicama. Žrtve nasilja su učenici, a i prosvetnii radnici, kazao je  Neđeljko Đurović, profesor  Srednje ekonomsko –ugostiteljske škole Bar Prema njegovim rečima, počinioci nasilja nisu brojni, to su “trule jabuke” koje moramo da prepoznamo.

-Nadležni moraju da budu prisutni, moraju da sarađuju i moraju svi podjednako da budu inicijatori prijavljivanja bilo kog oblika nasilja. Nasilje koje nije prijavljeno će se ponoviti. Recimo NE nasilju, poručio je Đurović.

Psiholog Branka Ćalasan ističe da je izuzetno važno govoriti o vršnjačkom nasilju i pre nego što se ono dogodi, a takođe, je važno prevetivno delovati.

-Drago mi je da se apeluju dok nije minut do 12. Treba da se pokaže kolike su razmere ovog problema i koliko je sistemski važno delovati, kazala je psiholog Ćalasan ističući da je važno “udesiti” sistem na način da imamo dugogodišnje strategije koje će zaštiti naše mlade i decu tokom razvoja, a zbrinuti porodice, a roditeljstvo podkrijepiti.

Profesorica Srednje ekonomsko ugostiteljske škole  Sanja Gačević  ističe da o nasilju treba govoriti.

-Ne samo o vršnjačkom, treba govoriti o svakom vidu nasilju. Pred nasiljem ne treba zatvarati oči i praviti se da ne čujemo da se u komšiluku nešto dešava. Posebnu pažnju treba obratiti na vršnjačko nasilje. Radim u školi, znam i žrtve i nasilnike. Mislim da i jednim i drugima treba pomoći. Kaže prof.Gačević

Profesorica Srednje ekonomsko ugostiteljske škole  Aleksandra Kovačević mišljenja je da je danas trebalo biti više građana na mirnom protestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)