NA CETINJU OBELEŽENA NEDELJA PRAVOSLAVLJA: Crkva je braneći svete ikone branila ikonu Božju u čoveku (FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

05. 03. 2023. u 19:10

CRKVA je braneći svete ikone branila ikonu Božju u čoveku, pravu istinitu veru, pravi obraz čovekov, pravo dostojanstvo i na tome se zasniva ukrašavanje svetih hramova, kao i ukrašavanje naših duša:

НА ЦЕТИЊУ ОБЕЛЕЖЕНА НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА: Црква је бранећи свете иконе бранила икону Божју у човеку (ФОТО)

Mitropolija

Ovako je nakon Svete arhijerejske liturgije u Cetinjskom manastiru povodom prve nedelje Svete četrdesetnice – Nedeelje pravoslavlja besedio Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je istakao da je pravoslavlje sveta vera, čista vera, slatka vera, ali i vera koja ima svoju lepotu, lepotu duše i sećanja, lepotu misli, "a tu lepotu izobražavamo i na svetim ikonama, i ne samo ikonama nego i na freskama i svetim sasudima i u crkvenoj arhitekturi”, i kao primer naveo svetogorske, vizantijske, srpske hramove iz doba Nemanjića, gde vidimo da su hramovi ikonični. 
 
- I spolja i iznutra su lepo ukrašeni i pomažu sami izgled crkava i manastira, ali i našoj misli da se uzdigne prema Bogu. Zato je pravoslavlje branilo Božansku lepotu i lepotu svete vere i pobedilo, ne mačem i ognjem, ne silom, ne ratom, nego, istinom pravdom, trpljenjem, molitvom, ali i neostupnim držanjem istine i pravde Božje, Jevanđelja Božjega. Time sveta vera uvek pobeđuje i zato je nepobediva - besedio je Mitropolit Joanikije ističući da se pokazalo i u naše vreme da je Crkva nepobediva, kao što se pokazalo i u onim vremenima kada je Crkva bila gonjena, u vreme Nerona i drugih bezbožnih rimskih careva i u vreme ikonoboraca.
- Pokazala se nepobedivom i kada je bila gonjena i od komunističkih vlasti, ponajviše u svetoj i velikoj Rusiji, a bilo je toga gonjenja i ovde kod nas, i ubijanja sveštenika i monaha i vladika. I sve je to Crkva pregrmela i preživela, ali je kroz to i ojačala, po reči prvih hrišćanskih propovednika: da krv hrišćanska je seme za nove hrišćane. Krv mučenika je seme za nove hrišćane, tako se Crkva obnavlja. Crkva se obnavlja i postom i molitvom i dobrim delima, naročito svetim bogosluženjima, kao i mučeničkom krvlju i toga će u istoriji biti uvek. Dokle je sveta i veka Crkva će biti u ovome svetu kao kvasac, kao svetlost, kao Božji blagoslov, kao Božje prisustvo, ali će i biti gonjena do skončanija sveta i veka i pobediće, zato što se Gospod Isus Hristos javio kao Pobeditelj smrti i Spasitelj roda ljudskoga - besedio je Mitropolit Joanikije.

Mitropolija

On je nakon molitve  predvodio litiju s ikonama sveštenstva i vernog naroda od Cetinjskog manastira do crkve na Ćipuru, a po povratku ispred manastira pročitan je i Sinodik pravoslavlja.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri