SVETOSAVSKA AKADEMIJA U BIJELOM POLJU: Lovćen nam je oltar sveti (FOTO)

M. SEKULOVIĆ

27. 01. 2023. u 22:55

SVETI Sava pored svih svojih vrlina se najviše Bogu molio za slogu i jedinstvo, mirio je sve zavađene ljude oko sebe,.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Ловћен нам је олтар свети (ФОТО)

Bijelo Polje onlajn

Ovo je u pozdravnoj besedi na Svetosavskoj akademiji u Bijelom Polju "Lovćen nam je olrar sveti", kazao episkop budimljansko-nikšićki Metodije, ističući da se nakon dve godine narod sa radošću sabira da proslavi dan osnivača Srpske pravoslavne crkve.

- Sveti Sava je bio prihvatan od svih naroda i plemena svih zemalja, jer se spustio na onu najdublju tačku ljudskog postojanja, u kojima nema pripadnosti socijalnim, društvenim i drugim grupama, nego u najdublju tačku gde se čovek sreće sa Bogom i gde smo svi mi ljudi stvoreni po liku gospodnjem jedno i braća - poručio je vladika Metodije, pred nekoliko hiljada vernika i građana Bijelog Polja i okoline, okupljenih u bjelopoljskoj Hali sportova.

Okupljenima se obratio i protojerej stavrofor Darko Đogo, redovni profesor na Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu u Foči.

- Njegoš i Sveti Sava koračaju u svim vernicima koji su spremni da u sebi obnove Hrista, a u Hristu da sačuvaju slobodu - besedio je Darko Đogo, koji je istakao da zavetna svest podrazumeva narod svestan svoje snage, ali i svojih zabluda. - Narod spreman da u očima Hrista sagleda svoje puteve i svoje stranputice. Zavet nas poziva da gledamo u bolje od nas, istovremeno nas poziva da postanemo bolji ljudi. Zavet nas obavezuje da kroz buduća pokolenja osmislimo i osvetlimo naše živote.

Publicista, novinar i istoričar sa CetinjaJovan Markuš u svom obraćanju je kazao, da se ove godine navršava 210 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, najvećeg pesnika srpskog jezika, čestitajući Bjelopoljcima, zato što su akademiju nazvali u skladu sa svetim Njegoševim zaveštanjem.

Na večerašnjoj akademiji je izveden i bogat kulturno umetnički program u okviru kojeg su nastupili crkveni hor Sveti Nikola iz Bijelog Polja, KUD Tekstilac, etno pojac Branka Zečević, guslar Željko Vukčević, recitatorka Marija Kovačević i glumci nekoliko pozorišta iz Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri