VLADA NAJAVLJUJE I SPROVODI NEEFIKASNE MERE: Apel i upozorenje nevladinih organizacija o enormnom zagađenju vazduha u Pljevljima

M. D.

11. 01. 2023. u 18:25

DOK Pljevlja beleže hazardne koncentracije zagađenja, koja tokom ove sezone grejanja prevazilaze dozvoljene koncentracije i do 12 puta, nadležni najavljuju i sprovode neefikasne mere koje ne doprinose poboljšanju kvaliteta vazduha.

ВЛАДА НАЈАВЉУЈЕ И СПРОВОДИ НЕЕФИКАСНЕ МЕРЕ: Апел и упозорење невладиних организација о енормном загађењу ваздуха у Пљевљима

Foto: M.Drobnjak

Ovako nevladine organizacije Eko tim i CEE Bankvoč Netvork ocenjuju korake Vlade Crne Gore i drugih državnih institucija. Pomenute NVO smatraju da je toplifikacija Pljevalja neohodna, ali bi proglašavanje postojećeg projekta toplifikacije javnim interesom, koji donosi nove decenije sagorijevanja uglja u Pljevljima, terminalne bolesti građana, ekonomske i rizike za ostvarivanje klimatskih ciljeva Crne Gore moglo biti opasno i neodgovorno.

Iz ovih NVO su uputili apel Vladi Crne Gore da napusti ideje koje produžavaju trovanje građana i agoniju zavisnosti Pljevalja od uglja i pomogne razvoj modernih sistema grejanja koji će obezbediti suštinske promene i čist vazduh. Napominju da ekstremno štetno zagađenje vazduha, prouzrokovano spaljivanjem uglja u Termoelektrani Pljevlja i individualim ložištima, traje već najmanje 33 dana i beleži i do 12 puta veće koncentracije PM10 od dozvoljenih u jednom danu.

-Zbog ovoga je Vlada Crne Gore prethodne sedmice najavila preduzimanje preko potrebnih urgentnih i dugoročnih mera, pa ipak je efikasnost nekih od njih veoma upitna ili čak i kontraproduktivna - ističu iz ove dve organizacije.

Oni smatraju da umesto ovoga, kako predlažu, potrebno je pomoći Pljevljima i drugim ugroženim opštinama Crne Gore da osmisle i razviju detaljne projekte daljinskog i grejanja u mikro mrežama, bazirane na solarnoj i geotermalnoj energiji kao obnovljivim izvorima, uz podršku sezonskih skladišta i toplotnih pumpi. Iz ovih nevladinih organizacija podsećaju da vlade zemalja u regionu Zapadnog Balkana već pomažu svojim gradovima u pribavljanju tehničke pomoći i finansija kroz kombinaciju budžetskih izdvajanja, sredstava iz Investicionog fonda za Zapadni Balkan (WBIF), bilateralnih donacija i pozajmice od banaka poput EBRD, KFW i drugih.

- Reč je o lako dostupnim sredstvima koje spretne zemlje regiona već naveliko koriste, dok Crna Gora na listama prioritetnih projekata nema ni jedan projekat u ovoj oblasti - naglašavaju ove organizacije.

Smatraju da u delu kratkoročnih mera nije jasno koji učinak se očekuje od predloženih subvencija na električnu energiju.

-Ako je poznato da se većina domaćinstava greje na ugalj i pelet, te shodno tome ne poseduje adekvatne uređaje za grejanje na električnu energiju, ovakva mera neće doprineti boljem kvalitetu vazduha, što će i monitoring u ovoj oblasti nedvosmisleno pokazati - zaključuju Bankvoč Netvork u saopštenju.

BONUS VIDEO - NESTVARNO HLADNO: Ozbiljan minus pogodio Jakutsk, Magadan i Čeljabininsk i Ufu u Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri