SVEČANOST U MOJKOVCU: Sećanje na junake slavne bitke - najsvetliji primer ljudskog i bratskog požrtvovanja (FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

08. 01. 2023. u 19:07

MOJKOVAC od ove godine ponovo obeležava 7. januar kao Dan opštine u znak sećanja na junake slavne Mojkovačke bitke koji su najsvetliji primer ljudskog i bratskog požrtvovanja i solidarnosti u istoriji Crne Gore. 

СВЕЧАНОСТ У МОЈКОВЦУ: Сећање на јунаке славне битке -  најсветлији пример људског и братског пожртвовања (ФОТО)

Nova srpska demokratija

Tim povodom održana je svečana sednica sednica SO Mojkovac, na kojoj je predsednik Skupštine Marko Janketić podsetio na značaj Mojkovačke bitke za koju je kazao da se izdvaja iz bezbroj bitaka, po svom značaju, te da je po tome nedokučiva i da kao takva pripada istoriji i legendi.

- Mojkovačka bitka je je kruna mojkovačke operacije,koja je trajala devedeset i tri dana u kojoj je učestovala crnogorska vojska pod komandom divizijara Janka Vukotića, štiteći odstupnicu vojsci Kraljevine Srbije. U surovim i krvavim borbama sa Austrougarima pokazala je neviđeni heroizam na Glasincu, Drini, Javoru, Karađorđevom šancu. Posle teških borbi,na obale reke Tare na čuvena Mojkovačka vrata, stigla je bojevima izmučena crnogorska vojska rešena da se ne pokori daleko brojijem neprijatelj - kazao je Janketić. - Nama, kao potomcima čast je ali pre svega i obaveza da cenimo i nikad na zaboravimo žrtvu mojkovačkih junaka, koji su branili svoja ognjišta, veru, svoju otadžbinu i dali živote za svoju braću.

Pre svečane sednice položeni su venci na spomenika serdaru Janku Vukotiću na gradskom trgu.

S. Krgović

"Vlastitom žrtvom stavili zlatni pečat na naše vojničke pobede"

I predstavnici Nove srpske demokratije položili su danas vence na spomenik junacima Mojkovačke bitke u Mojkovcu, a delegaciju su činili predsednik NSD Andrija Mandić i predsjednik Izvršnog odbora Milutin Đukanović.

- U ovim danima Božića 1916. godine, naši preci su branili čast Crne Gore i njene slavne prošlosti. Tu je nakadašnja crnogorska vojska vodila svoju poslednju veliku bitku i vlastitom žrtvom stavila zlatni pečat na naše vojničke pobede kojima se vekovima divio čitav hrišćanski svet. Zato je sam praznik Hristovog rođenja za Mojkovac višestruko važan i poseban dan - saopštili su Mandić i Đukanović.

Oni su istakli da im posebno zadovoljstvo predstavlja to što se ove godine 7. januar proslavlja i kao Dan opštine u ovom kraljevskom nemanjićkom gradu, čijem predsedniku Opštine Vesku Deliću i njegovom timu su čestitali na vraćanju ove znamenite tradicije.

BONUS VIDEO - VATROMET OSVETLIO BJELASICU: Nikad veseliji božićni praznici u Kolašinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)